Akikre büszkék lehetünk: kevésbé ismert csúcssportolóink

Jól tudjuk, hogy kis országunkban sok tehetség születik. Bemutatunk három olyan sportolót, akik világhírűek a sportágukban, de a nyilvánosság alig ismeri őket. (x)

Ha külföldön bárhol kiderül, hogy magyarok vagyunk, két dolgot biztosan rögtön tudnak. Puskás Öcsi és Budapest. Ebből is látszik, hogy országunk a világban elfoglalt helyét nem nézhetjük a sport figyelembevétele nélkül. És bár kétség kívül Puskás a leghíresebb magyar sportoló, de azóta is szépen teljesítünk a világhírű sportolók tekintetében. Gondoljunk csak Hosszú Katinkára, Polgár Juditra vagy Gyurta Dánielre. De nem csak a legnépszerűbb világsportok között érdemes keresgélni. Vannak azok a sportágak, amik nem vonzzák be a legnagyobb tömegeket, de az a népes rajongótábor, ami ezeknek van, mégis képes kitermelni kiemelkedő játékosokat hazánkban is. Három olyan sportot és három olyan sportolót választottunk, akiket csak azok ismernek, akik jártasak az efféle sportok világában. Ismerjük hát meg Traply Péter póker játékost, Bezzeg Nándor dartsjátékost és Mónus József íjászt.

Traply Péter

Akik követik a póker egyre népszerűbb világát, azoknak biztosan nem kell őt bemutatni. Nem is kell olyan régre visszamennünk az időben, ugyanis Péter 2005-ben kezdett el játszani. Egyből beszippantotta a tehetséges fiatal fiút az online póker világa. Akiknek esetleg nem lenne így ismerős, hogy Traply Péter, ne lepődjenek meg, hiszen híres vicces becenevén vált népszerűvé, ami nem más, mint a Bélabácsi.

Mint ahogy sokan mások, eleinte ő is készpénzes asztalokon indult, de az évek múlásával egyre inkább a tornákat részesíti előnyben. Saját bevallása szerint manapság már kényelmesen pókerezik egyszerre 16 asztalon is, de leszögezte azt is, hogy 22 asztal fölé nem hajlandó menni. Itt kell megjegyezni, hogy egy átlagosan jó játékos már 4 asztallal is teljesen leköti minden figyelmét, ennek fényében kiviláglik Traply zsenialitása.

Érdemei között sorolható fel, hogy háromszor is elnyerte azt a díjat amiről minden pókerjátékos álmodozik, a híres Triple Crown-t. A taktikája az, hogy annyi tornán indul el, amennyin csak lehet, nem a kevés nagy nyereményre hajt, hanem a sok kis győzelemből rakja össze bevételét. Ennek ellenére volt olyan, hogy egy hét alatt három 10 000 dollár feletti összdíjazású tornán nyert, szóval igazán nyerő ez a Bélabácsi.

Eddigi legnagyobb sikerét 2009-ben tudhatta magáénak, amikor is a CSOOP 162 dolláros NL Holdem Rebury versenyen második lett.

Azóta is a világranglista előkelő negyedik helyét foglalja el, érdemes figyelni Bélabácsi ténykedését!

Bezzeg Nándor

Amit mindenképpen el kell mondani róla az az, hogy ő Magyarország első profi darts játékosa.

Abban nincs vita, hogy a darts egy olyan sport, amit szinte mindannyian játszottunk már, hiszen egy kocsmai görbe este elengedhetetlen tartozéka. De persze olyankor csakis a szórakozást szolgálja. Vannak azonban olyanok, akik ebben sokkal tovább mentek. Elhagyták mellőle a sört, komolyan elkezdtek gyakorolni, és profi szintre fejlesztették a dobótechnikájukat. Mára olyannyira népszerű élsport vált belőle, hogy a sportfogadó irodáknak is egy egész szakága épül a darts versenyekre.

Szóval Bezzeg Nándor is egy ilyen játékos, aki úgy döntött, komolyan veszi ezt a sportot, nem is akármennyire. Első nagy eredményét 2007-ben aratta, ahol egészen a döntőig dobta be magát az Austrian Openen, de végül kikapott a holland bajnoktól. Ezután 2008-ban is a döntőig jutott itthon, de ismét egy másik holland klasszis győzte le a finishben. De még ebben az évben szépen kiköszörülte ezt a csorbát, és megnyerte az Austrian Opent, majd Prágában jogot formált a világbajnokságra, magyarként először.

2012-ben párosban képviselte hazánkat a világbajnokságon, de 2015-ig még várni kellett az igazi világsikerre, amikor is Mészáros Zsolttal való párosa megszerezte az első magyar dartsvilágbajnoki győzelmet.

A profi darts sport azóta örvend ilyen nagy népszerűségnek szerte a világon, és így hazánkban is, mióta berobbant az online sportfogadás világa. A legnépszerűbb sportok közé tartozik a fogadók körében. Ha arra vetemednénk, hogy megpróbálkozunk a darts fogadással, nem árt néhány dolgot szem előtt tartanunk. Először is, mindenképpen ismerjük meg magát a sportot és művelőit. Aztán döntsük el, hogy milyen taktika mentén szeretnénk fogadni. A darts tökéletesen alkalmas az élő fogadásra, amivel nagyban fokozni lehet az izgalmakat.

Ha eldöntöttük a dolgot, akkor böngésszük végig a fogadó oldalak ajánlatait, ahol különböző bónuszokat is találhatunk, kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabbat.

Kollár Aladár sportfogadási szakértő szerint, az élő fogadáshoz a legfontosabb, hogy magas fokú stressztűrő képességgel rendelkezzünk, és a lehető legprecízebben tudjunk azonnal reagálni az eseményekre. Ha nem gondoljuk magunkat ilyennek, akkor válasszuk inkább a hagyományos fogadási formákat, azokkal is szép eredményeket lehet elérni a darts világában is.

Mónus József

Egy olyan dolog nekünk magyaroknak az íjászat, ami benne van a vérünkben. Íjász nemzet vagyunk, ezt is tudja rólunk az egész világ. Azonban vannak néhányan, akik ezt ma is komolyan veszik, és elképesztő szinten művelik. Ilyen ember Mónus József, aki saját készítésű íjával lőtt világcsúcsot.

De ez a világcsúcs nem csak amolyan néhány éve fennálló rekord, egészen 1226 óta nem tudta megdönteni senki! Mígnem ez a magyar Mónus József elutazott 2010-ben Kínába, és a nemzetközi hagyományos íjászversenyen elkápráztatott mindenkit.

Ez a világrengető lövés nem kevesebb mint 653 méter, ami annyira lenyűgözte a verseny szervezőit, hogy a világcsúcs tiszteletére emlékoszlopot emelnek.

Mónus, saját bevallása szerint nem sportnak, hanem harcnak tartja az íjászatot. Sportként soha nem is tanulta, az ösztöneire hallgat, azt mondja, hogy egyszerűen érzi a célpontot. A tradíció érdekli, ennek veti alá magát, és tanulmányozza a magyar hagyományos íjászatot. Íjait és vesszőit is ő maga készíti.

Érdemes hát odafigyelnünk azokra a híres magyar sportolókra, akikről nem zeng a média. Sokszor csendben állítják fel a legnagyobb világcsúcsokat, és szerényen törnek felfelé. Pedig ők is megérdemlik a reflektorfényt.

(x)

Megosztás