Átalakítják az ügyeleti és sürgősségi rendszert

Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022-től az addigra alaposan átszabott háziorvosi ügyeletet – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból.

Újabb, az egészségügyi rendszer átalakítására irányuló terv került nyilvánosságra a kórházak átalakítására vonatkozó után pár nappal.

Az országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakítását célzó szándékot megerősítette a Népszavának Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója.

A tervezet szerint a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet, és ahol megmarad, ott is egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót a jelenlegi három fős stábok helyett.

A páciensek segélyhívásait a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi száma fogadná, ott a diszpécser döntene a beteg további ellátásáról: mentőt küldhet annak, aki azonnali segítségre szorul, de a járóképes betegnek időpontot adhat egy ügyeleti pontra. Ezek lehetnek a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is.

A járási ügyeleti központokban kétágyas fektetőkkel, kisebb sürgősségi központokat hoznának létre, itt a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Ha valaki nem lesz jobban, továbbszállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.

A tervezetből kiderül, hogy amennyiben a járásközpontban van városi kórház – mint Nagyatádon -, úgy annak a sürgősségi osztályához rendelve működne az ügyeleti ellátás. A mentőautók is ebből a járási központból indulnának és érkeznének vissza.

A dokumentum szerint a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat. A háziorvosok szakmai vezetője azt mondta a lapnak, nem tud az elképzelésről.

Azt egyébként úgy kommentálta a lapnak egy névtelen szakértő, hogy ha ez a terv megvalósul, akkor egy – ugyan most nehezen, de – működő rendszert borítanak fel. Valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért, sérülhet a a biztonságérzetük.

 

Megosztás