Aug. 15. után sem lehet 500 fősnél nagyobb rendezvényeket tartani

Elmaradnak a zenés fesztiválok, focimeccseket viszont rendeznek. Cél, hogy az iskolák szeptember 1-jén a tanulmányi rend szerint kezdhessék meg a tanévet.

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

Azt jelölte meg célként, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat ugyanakkor augusztus 15. után is fenntartják – mondta. Korábban több előadó is felszólalt az ellen, hogy egyrészt a kormány ennyire elhúzta a tömegrendezvényekkel kapcsolatos döntést, másrészt úgymond kettős mércét alkalmaz, hiszen focimeccseket megrendeztek akár 20 ezer ember előtt is, de a koncerteket nem engedélyezik. Emlékezetes, nyár elején arról volt szó, hogy a korlátozás augusztus 15-éig él, ezért több fesztiválszervező is abban bízott, hogy a nyár végén megtarthatók lesznek az elhalasztott rendezvények. 
A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. Az 5,3 milliárd forintból 800 milliót kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánnak.

(Nyitókép: MTI)

Megosztás