Augusztusig csak védettségi igazolvánnyal élvezhetjük a nyarat

Május végére tolódott az 5 milliós átoltottság elérése, a lakodalmak és koncertek csak ezután jöhetnek. Várhatóan a következő héten lehet újra Pfizer és Moderna vakcina – hangzott el a Kormányinfón.

A felnőtt lakosság 70%-os átoltottságát tartják reálisnak, de 5 millió felett már nehezebb haladásra számítanak, tájékoztatott Gulyás Gergely miniszter. A lassulás már most is látszik: az előző héten megjelölt 15-16-i dátum, melyre az 5 milliós határ átlépését várták, immáron a hónap végére csúszott. Ennek ellenére a Kormányinfón bizakodva beszéltek az előttünk álló időszakról, mellyel kapcsolatban a következőkre számíthatunk.

  • A jövő héttől 120-180 ezer első oltásra nyílhat lehetőség az érkező Pfizer és Moderna vakcinákkal.
  • Augusztusig maradnak a korlátozások; a koncerteken, szállodákban, éttermekben kötelező lesz a védettségi igazolvány.
  • Az 5 millió oltott elérése után lesz lehetőség az eddig elmaradt koncertek, esküvők és lakodalmak, nagyobb családi összejövetelek megtartására.
  • A jelenlegi tárgyalások és kétoldalú megállapodások alapján nyárra már sok országba szabadon utazhatnak a beoltottak.
  • 4,5 millió oltottnál kezdhetik újra az elektív műtéteket. 5 millió oltottnál pedig a rehabilitáció, és a most nem végzett szűrővizsgálatok is újrakezdődhetnek. Ekkortól oldanák fel a látogatási tilalmat is.
  • Egyelőre nem látják szükségesnek a Sinopharm vakcinával történő harmadik oltást.

A jelenlegi kilátások szerint tehát május végétől kezdhet valamelyest normalizálódni az élet azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A veszélyhelyzet ősznél tovább való meghosszabbítását egyelőre nem látják szükségesnek, de ez a vírus mutáns verzióinak a megjelenésétől nagy mértékben függ, mondta a miniszter.

A nyítókép forrása: internet

Megosztás