Az 50 legértékesebb sportcsapat: az NFL az élen, az európai futballklubok növekedési üteme a legmagasabb, az F1-es csapatok pedig ismét felkerültek a Forbes listájára

Amikor széles körben elterjedt és rendkívül népszerű sportokról és top ligákról beszélünk, hatalmas és nevetségesen magas pénzösszegekről beszélünk. (x)

A világ leggazdagabb sportágairól van szó, amelyek dollármilliárdokat érnek. Legalábbis ez derül ki a Forbes legértékesebb sportcsapatokra vonatkozó éves becsléseiből. Sportok, amelyek legnépszerűbbek az online sportfogadás terén és megtalálhatóak a magyar sportfogadó oldalakon és olyan sportágak, amelyeket a rajongók igazán érdekesnek találnak, és ezért szorosan követik őket.

Lássuk a csapatok értékrendjének sajátosságait.

A Forbes magazin által összeállított 2023-as világ legértékesebb sportágainak listája szerint az amerikai futball ismét felülmúlja az európai futballt a bevételek terén. Az NFL továbbra is a leggazdagabb sportbajnokság a bolygón, de meglepő módon nem növekszik olyan nagy mértékben, mint más bajnokságokban – például a hagyományos fociban. Eközben két Forma-1-es csapat is újra felkerül a listára, olyan növekvő értékkel, amilyenre soha nem volt példa.

Az NFL a lista élén áll

A sportfogadó oldalak várakozásának megfelelően az NFL a lista élén áll. Valójában ezen a listán az 50 legértékesebb sportcsapatot tartalmazó listán harminc NFL-csapat szerepel – igen, ez az, amit most olvasott. Ez a leggazdagabb csapatok 60%-a, mivel az amerikai futball legfelsőbb bajnokságában szerepelnek. És ami még hihetetlen, hogy a listán szereplő 10 legértékesebb csapat közül 7 NFL-csapat.

A leggazdagabb csapat az NFL-ben szereplő Dallas Cowboys, amelynek értéke közel 80%-kal emelkedett az elmúlt öt év során. Jelenleg 9 milliárd dolláron állnak. A következő nagy pénzt kereső csapat az NFL-ben a New England Patriots, amelynek jelenlegi értéke 7 milliárd dollár. Ezt követi a Los Angeles Rams 6,9 milliárd dollárral, a New York Giants 6,8 milliárd dollárral, a Chicago Bears 6,3 milliárd dollárral, a Las Vegas Riders 6,2 milliárd dollárral és a New York Jets 6,1 milliárd dollárral.

A 10 legértékesebb csapat közül a fennmaradó három csapat az MLB New York Yankees 7,1 milliárddal, az NBA Golden State Warriors 7 milliárd dollárral és az NBA New York Nicks 6,1 milliárd dollárral.

A legjobb 50 csapat összértéke emelkedik

Az 50 leggazdagabb csapat értéke 2023-ban közel 256 milliárd dollárt tesz ki, ami közel 15%-kal több az előző évi összértéknél. Ez átlagosan körülbelül 5,1 milliárd dollár csapatonként a listán.

A top 50 csapat növekvő értéke két fő okkal magyarázható: egyrészt a jobb TV-közvetítési ügyletek, amelyek milliárdokat és milliárdokat hoznak a csapatnak. Például az NFL 126 milliárd dolláros szerződést kötött a tévés jogaiért. Másodsorban a többszörösére nőtt az az összeg amennyiért a csapatokat el tudják adni. Csak néhány hónapja történt, amikor az NFL Washington Commandersei 6,05 milliárd dollárért kelt el, ami 11-szerese volt bevételeiknek, és valamivel korábban, amikor az NBA Phoenix Sunst a bevétel 13-szorosát meghaladó áron vásárolták meg.

Az európai labdarúgás értéknövekedési fázisban van

Lehet, hogy az NFL található a leggazdagabb csapatok élén, de ahogy korábban mondtuk, nem ez az, ami a legnagyobb ütemben növekszik. Az európai futball az, amely felgyorsította klubjai értékének növekedését.

Az első futballklub, amelybetört az 50 legértékesebb sportcsapat listájra, a Real Madrid, amely a 11. helyen áll, és közel 6,07 milliárd dollárt ér. De nem ez az egyetlen különösenl gazdag klub: a Manchester United 6 milliárd dollárral, a Barcelona 5,5 milliárd dollárral, a Liverpool 5,2 milliárd dollárral, a Manchester City 4,99 milliárd dollárral, a Bayern München 4,86 milliárd dollárral és a Paris Saint-Germain 4,21 milliárd dollárral szerepel a listán. A Paris Saint-Germainnek még egy oka van a büszkeségre:ők az összes közül a legnagyobb növekedést produkáló csapat, megközelítőleg 334%-kal!

A Forma-1 újra bekerült a listára

Tíz éve, hogy két F1-es csapat is felkerült a legértékesebb 50 csapat listájára. 2013-ban még a Ferrari és a McLaren szerepelt a listán, de azóta soha nem volt olyan, hogy kettőt láthattunk volna közülük az élmezőnyben. Idén a Ferrari 3,9 milliárd dollárral a 45. helyen, a Mercedes pedig 3,8 milliárd dollárral a 47. helyen áll. Reméljük ezek az információk nem csak felkeltették az érdeklődését hanem online sportfogadás közben is hasznosak lesznek az Ön számára.

(Szponzorált tartalom.)

Megosztás