Az 500 forintos benzinárat rekordmagas adók terhelik

Több mint a harmadával drágult egy év alatt az üzemanyagok ára itthon. Ám a benzinkutakon kifizetett pénz fele az államkasszát duzzasztja a jövedéki adó és az áfa miatt. Ezek egy részéről sem mond le egyelőre a kormány.

500 forint fölött lesz a benzin átlagára szerdától. Így a 95-ös benzin átlagára 501 forint lesz literenként, a gázolajé 512 forint. Egy évvel ezelőtt még mindkét üzemanyagtípus literje kevesebbe került 370 forintnál.

A kormány folyamatosan figyeli a benzin árát, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón, hozzátéve, szerinte az uniós országok között így is nálunk az egyik legolcsóbb az üzemanyag.

Valójában a múlt hét eleji adatok szerint adatok szerint Magyarország a benzin esetében a hetedik, a gázolaj esetében a tizennegyedik legolcsóbb volt az unió 27 tagállamából. Ugyanakkor az árat kizárólag a jövedelmi helyzet viszonylatában érdemes csak összehasonlítani, az pedig meglehetősen siralmas képet mutat.

A drágulás elsődleges oka az olajár emelkedése és a forint gyengülése. Ugyanakkor az is igaz, hogy „degeszre keresi magát az állam az 500 forintos benzinárral”. Az üzemanyagár jelentős részét még jelenleg is a jövedéki adóteher és a világrekorder magas áfa teszi ki: az előbbi literenként 120 forint, az utóbbi pedig 27 százalék. „Abból a nagyjából 500 forintból, amit az ember otthagy a benzinkútnál egy liter üzemanyagért, több mint 250 forint a az államkasszába vándorol” – elemezte a helyzetet a hvg.hu.

Emiatt írhatta mai bejegyzésében Jakab Péter, a Jobbik elnöke az árakra reagálva, hogy „2010 előtt nagyon tudták, mit kell tenni. Most akkor tegyék. Erre az évre mondjon le a kormány az üzemanyagot terhelő jövedéki adóról, hogy megfékezzük a brutális drágulást.”

Megosztás