Az élelmiszerek ára nőtt legnagyobb mértékben

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára nőtt a leginkább, az árindex márciusban elérte a 13 százalékot. Az egyes társadalmi rétegeket nem egyformán sújtja az infláció.

Alapvető élelmiszerek lettek 30-40 százalékkal drágábbak egyetlen év leforgása alatt. Összességében pedig több mint 20 olyan élelmiszer van, ami átlagosan majdnem a harmadával került többe. És ebben a számításban az árstoppos termékek benne sincsenek – írta a Pénzcentrum.

Itt a lista, mi mennyire drágult

A listán kiugróan az élen végzett a paradicsom, a rétesliszt és a margarin. Sokatmondó adat, hogy a drágulási lista élén a 10 termékből 9 élelmiszer. 21, zömében napi szinten használt élelmiszertermék ára majdnem a harmadával többe kerül, mint egy évvel ezelőtt.

Nem minden fogyasztói réteg érzékeli ugyanolyan súlyosnak az árak elszabadulását. A Pénzcentrum éppen két éve vizsgálja azt, hogy a három társadalmi réteget képviselő fiktív vásárlója – egy pályakezdő fiatal, egy családanya és egy nyugdíjas – számára mekkora kiadást jelent egy-egy nagyobb bevásárlás: eszerint 15,5%, 13,6% és 12,8%-kal emelkedtek a kiadásaik.

A Lidl és az Aldi már az árat sem tünteti föl a német katalógusokba 

Annyira gyorsan nőnek az élelmiszerárak, a német Aldi és Lidl pedig már meg sem próbálja őket követni újságaiban – vette észre a G7. A portál egy április 19-től érvényes katalógusból mutatott olyan élelmiszerreklámokat, melyeknél a forgalmazó már letakarta az árat egy piros matricával, hiszen a kiadvány nyomdába kerülésekor nem tudni, hol fognak tartani a megjelölt élelmiszerek árai.

Mi várható még az idén?

Röviden: nem sok jó. Úgy fest, hogy tartósan magas inflációra kell készülnünk. Valószínűsíthetően az árstopos termékek hatását más élelmiszerek árának emelésével próbálják ellensúlyozni. 

 

Megosztás