Az orvosi kamara azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt

Napi több ezer új fertőzött és több száz halott lehet hamarosan, ha nem cselekszik a kormány – figyelmeztet mai közleményében a Magyar Orvosi Kamara. Azt írják: a fertőzés megfékezése összkormányzati felelősség.

Soha nem haltak meg ennyien a koronavírus következtében egy nap alatt Magyarországon, mint ma: 63 áldozata van a COVID-19 járványnak. 

Konstruktív együttműködésre szólítja fel a döntéshozókat a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A COVID-19 járvány egész Európában egy új, súlyosságában a tavaszi csúcsokat messze meghaladó szakaszába lépett. A nemzetközi trendeket is figyelembe véve a járvány gyors súlyosbodása várható – írja a közlemény.

A MOK az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében azonnali cselekvésre szólítja fel Magyarország Kormányát:

  • a tömegrendezvények engedélyezése terén jóval szigorúbb és következetesebb szabályalkotásra, megtartásuk esetén a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozására és ellenőrzésére van szükség
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását és vendégszámát a fertőzésveszély miatt tovább kell korlátozni
  • ismételt kéréseink ellenére a védekezésre, így a maszkviselésre, távolságtartásra felhívó, a tavaszihoz hasonló kormányzati kommunikáció késlekedett
  • szükség van az idősek biztonságos bevásárlásához az idősávok visszaállítására
  • a kormányzat egyedül hagyta az orvosi kamarát a vírusszkeptikus, a járványveszélyt lebecsülő csoportok elleni harcban
  • a COVID betegek ellátására kijelölt intézményekben a teljes ellátási spektrum mielőbbi megszüntetését javasoljuk
  • az egészségügyi személyzet rendszeres szűrését és fokozott védelmét javasoljuk
  • a korszerű járványkezelés intenzív tesztelésre és ennek eredményeire épített hatékony, szelektív intézkedésre és kontaktus kutatásra épül. A jelenlegi tesztelési és kontaktuskutatási kapacitás már nem elegendő a járvány terjedésének követéséhez
  • a Magyar Orvosi Kamara és az orvostársadalom számára a Kormány tegye hozzáférhetővé a járványügyi védekezést, az átvezényléseket, valamint a források allokációját, a kórházak feladatelosztását meghatározó és a járvány különböző szakaszainak védekezését leíró alapdokumentumot!

A fentiek hiányában hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenéznünk, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással – szól a közlemény. Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd.

 

Megosztás