Botrány a parlamentben: rabszolgatörvény és közigazgatási bíróságok

A modern parlamentarizmus legnagyobb botránya volt ma: az ellenzék elállta a pulpitust, hogy megakadályozza az ún. rabszolgatörvény elfogadását. A kormánypártok megszavazták a közigazgatási bíróságok felállítását is.

A felháborodást kiváltó ún. rabszolgatörvény a fideszesek szerint a munkavállalók érdekeit képviseli, az ellenzék és a szakszervezetek szerint viszont a túlórakeret növelésével lehetőséget ad arra, hogy a munkavállalókat teljesen kizsigereljék.

A munka törvénykönyvének módosítását célzó javaslat szerint a jövőben 250 óra helyett 400 óra túlórát várhatnak el a munkáltatók egy évben, ha ebbe a dolgozók, úgymond, beleegyeznek; ráadásul ezt egy év helyett elég 3 éven belül kifizetni; a rendes munkaidő pedig a heti 40-ről heti 48 órára növekedne, vagyis gyakorlatilag egy munkanappal hosszabb is lehetne a munkahét.

Mindezt elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, szerintük a kormány csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat, miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt. Az érdekképviseleti szervek szombaton tüntetettek is a javaslat ellen.  A Policy Agenda által készített reprezentatív kutatás szerint a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot, és mindössze 9 százalék támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

Ma a parlamanetben az ellenzék minden erejével igyekezett megakadályozni a törvénymódosítás elfogadását: képviselőik eltorlaszolták a pulpitus feljáróját. A levezető elnök hosszas huzavona után a helyéről kezdte el levezényelni a szavazást. Még ennél is nagyobb felháborodást váltott ki, hogy kiderült: a képviselők az igazoló kártyájuk nélkül is szavazhattak. 

A parlamentben az ellenzéki képviselők körbeállták Orbán Viktort, az arcába sípoltak, folyamatos kiabálások, szirénázás zavarta az ülést, a karzatról konfettesőt szórtak.

A kormánypárti többség végül elfogadta a törvénymódosítást, ahogy előtte a közigazgatási bíróságok felállítására vonatkozó indítványt is. Ezentúl a most létrehozott közigazgatási bíróságoknál lehet pert indítani, ha valaki vitatja az adóhivatal, a rendőrség vagy éppen a választási bizottság döntését. Leginkább azért kritizálta az ellenzék a kormányt, mert a miniszter dönthet majd, ki lehet bíró az új rendszerben. Vagyis a politikailag kényesnek számító ügyek mind ehhez a szervezethez kerülnek.

Megosztás