Csökkenhet az idősek vásárlási sávja a boltokban

A jelenlegi rendszer a vásárlók és a kereskedők szerint is sok gondot okozott: 9 óráig tumultus alakult ki, majd csak lézengtek a vevők. Két órára csökkenhet ez a sáv, szombatonként teljesen megszűnne az időkorlát.

Módosulhat a 65 év felettiek számára kiszabott vásárlási idősáv a boltokban a jelenlegi háromórás, kizárólagos időtartam rövidülésével és a szombati nap korlátozásainak eltörlésével, írja a Magyar Nemzet.

A kormánypárti lap szerint a reggeli nyitástól 9 óráig az elmúlt hetekben nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sor alakul ki. A bolti forgalom ugyanakkor látványosan csökken 12 óráig, majd délben ismét megindult fölfelé a látogatottság, amikor zárásig az aktív korúakat fogadják.

Március végén léptek életbe az új bevásárlási szabályok, amelyek értelmében az élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban és piacokon bevásárlási sávokat hoztak létre, hogy elválasszák a veszélyeztetettebb, 65 évesnél idősebb embereket a fiatalabbaktól. 

A lap szerint Magyarország kormánya is fontolgatja, hogy átveszi más országok gyakorlatát, és két órára csökkenti az időseknek szánt időszakot, szombatonként pedig teljesen megszűnne a kor szerinti korlátozás. 

Amint arról már hírt adtunk, Nagyatádon már korábban úgy döntött a polgármester: a vásárcsarnokban másfél órára rövidíti az idősek számára fenntartott idősávot. A városban lévő többi bolt, pl. a Tesco, a Lidl és a Penny nyitvatartásának a szabályozása nem önkormányzati hatáskör. Ezek akkor változhatnak, ha a kormány valóban úgy dönt.

 

Megosztás