Dübörög a diákmunka: egyre több tizenéves dolgozik

A diákok fele kénytelen munkát vállalni a tanulmányai mellett. És nemcsak az egyetemisták! Egyre több és több középiskolás jelenik meg a munkaerőpiacon. A legtöbben áruházakban, fesztiválokon és a turizmusban dolgoznak.

Ahogy arról az MM online is beszámolt, minden második 15-24 éves diák dolgozik a tanulás mellett a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének adatai szerint. A szervezet elnöke, Fiák István az M1-en adott interjújában elmondta: ez év első nyolc hónapjában a diákok 60 százalékkal több bevételt termeltek, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Magyarországon 110 diákszövetkezet működik. Ezek közül a 14 legerősebb alkotja a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségét (DiákÉSZ). A szervezet a piac csaknem felét fedi le. Idén szeptember elejéig a szervezeten keresztül több mint 30 322 000 munkaórát teljesített 87 500 diák. Ezzel 25 milliárd forintnyi árbevételt termeltek a fiatalok. Ez a bevétel több mint 21 milliárd forintnyi jövedelmet jelent a diákoknak – közölte beszámolójában az MTI.

Az összes iskolaszövetkezet körülbelül 50 milliárd forint árbevételt generált idén szeptemberig bezárólag. Ez megegyezik a 2017-es éves bevételi adatokkal. A tapasztalatok szerint a diákok körében a nyári szünidő alatt vállalható munkák a legnépszerűbbek: vagyis a fesztiválokhoz és a turizmushoz kötődő munkákra jelentkeznek a legtöbben. A tanulók jellemzően könnyebb, betanított munkát végeznek. Így például sokan pultosként, büfésként, jegyárusítóként dolgoznak. A fesztiválok a diákok elmondása szerint azért is nagyon vonzóak, mert munkáltatóik sok esetben biztosítják számukra az ingyenes koncertlátogatást. Ez a legismertebb fesztiválok esetében több tízezer forint értékű jutalom is lehet a fiatalok számára – nem beszélve az élmény eszmei értékéről, amit esetleg kedvenc előadójuk fellépése jelenthet.

Az elnök nyilatkozatában arra is kitért, hogy az általánosan jellemző munkaerőhiány miatt a munkáltatók egyre gyakrabban hirdetnek meg mentor- és gyakornoki programokat. Ezzel igyekeznek ösztönözni a diákokat az állandó elhelyezkedésére is.

Megosztás