Durván drágulnak a közjegyzői díjak

Éppen a kisebb értékű ügyek esetén a legnagyobb a drágulás. Egyes szolgáltatások akár a triplájába is kerülhetnek októbertől. Vagyis pont a kispénzűeket sújtja leginkább a törvény.

Majdnem az összes közjegyzői szolgáltatás díja emelkedni fog októbertől. Csaknem dupla díjat kell fizetnünk például a hiteles másolatért, a jognyilatkozat készítéséért és a végrendeletért.

A számszerűsíthető díjaknál minden esetben 4500 forinttal nő a munkadíj. Ahol nem forintosítható az ügyérték, ott az óradíj a mérvadó, ami szintén emelkedik, majdnem a duplájára. Egy végrendelet közjegyzői díja például 6000 forintról 11 000-re nő.

Mivel a közjegyzői díj mértékét nagy többségben az adott ügy forintális értéke határozza meg, épp a kisértékű ügyek díja emelkedik a legjobban. Például egy 20 00 forintos ügyben az eddigi 1000 forint helyett 5500 forintot kell majd fizetni.

Életünk során több esetben kell közjegyzőhöz fordulnunk, ezért az áremelés mindenkit egyformán érint. Vannak azonban szolgáltatások, amelyeknek a díjai nem emelkednek. Ilyen a az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó kölcsönszerződés és jelzálogszerződés, az élettársi nyilatkozat és a házastársi vagyonjogi szerződés. Továbbá ingyenes marad a végrendeletek országos nyilvántartásba történő bejegyzése.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara kiadott egy közleményt, amiben felhívja a figyelmet, hogy a közjegyzői díjak 27 éve nem változtak, miközben a magyar átlagkeresetek jelenősen nőttek.

Megosztás