Egy újabb járványtól félünk a legjobban, és a megélhetés a legfőbb problémánk

Az újabb járványoktól és az egészségügy helyzetének a romlásától tartunk legjobban. A megélhetés magas költségeit és az alacsony fizetéseket tartjuk a legnagyobb problémának – derült ki egy friss kutatásból.

Globális szinten újabb járványoktól (59 százalék), gazdasági válságoktól (38 százalék) és a klímaváltozástól (33 százalék) félnek leginkább a magyarok – állapította meg a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung áprilisban megjelent kutatása, amit a 24.hu idéz. A mai napig tömeges halálozást okozó koronavírus-járvány jelentősen átformálta a magyar társadalom globális világszemléletét. Az újabb fertőző betegségek és vírusok elterjedésétől való szorongás kimagasló a magyar társadalom körében, és vélhetően hosszú távon is meghatározó lesz a kutatók szerint.

A következő tíz évvel kapcsolatban a megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy Magyarország helyzete javulni fog, 42 százalék várja a személyes helyzete javulását, de az EU jövőjével kapcsolatban is közel 40 százalék az optimisták aránya. Minél idősebb és minél kevésbé iskolázott valaki, annál kevésbé bizakodó a személyes jövőjével kapcsolatban.

Leginkább attól tartunk személyesen, hogy a szeretteinknek bajuk esik (66%), hogy megbetegszünk és kórházba kerülünk (50%), kiszolgáltatottak leszünk (48%), bizonytalanabbá válik az anyagi helyzetünk (47%).

14 magyarországi probléma közül a legtöbben a megélhetés magas költségeit (55 százalék), az alacsony fizetéseket (52 százalék), az egészségügy helyzetét (42 százalék), a szegények és gazdagok közötti túl nagy különbséget (28 százalék) és az alacsony nyugdíjakat (23 százalék) említették. Ebben kivételes egyetértés mutatkozik politikai téren: a fideszes, az ellenzéki és a bizonytalan szavazók ugyanazt az öt problémát gondolják a legnagyobbnak.

Magyarország jövőjével kapcsolatban leginkább az egészségügy helyzetének romlásától (70 százalék), az egyenlőtlenségek növekedésétől (67 százalék) és az emberek elszegényedésétől (66 százalék) tartunk legjobban, de sokan félnek attól is, hogy a következő generációknak nem lesz nyugdíja.

 

 

 

Megosztás