Egyre mélyül a szegénység Magyarországon

Átlagosan havi 66 ezer forintból élnek a szegények. A megdöbbentő helyzetet csak súlyosbítja, hogy a leszakadás a társadalom egészéhez mérve fokozódott. Egyre távolabb kerül ugyanis a felzárkózás lehetősége.

A leszakadó nyugdíjasok mellett egy másik súlyos problémára is rávilágít a Központi Statisztikai Hivatal háztartások életszínvonalára vonatkozó adatsora: egyre nagyobb ütemben mélyül a szegénység Magyarországon. Akik pedig ide tartoznak, azok egyre távolabb kerülnek attól a lehetőségtől, hogy valamikor fel tudjanak emelkedni a szegénysorból, javuljon az életszínvonaluk – számol be róla az Mfor.hu.

2018-ban a szegénységi rés már 28,9 százalékos volt az előző évi 24,1 után, miközben 2010-ben még csak 18,2 százalék. A szegénységi rés leegyszerűsítve a szegénység mélységét fejezni ki. Az arányszám azt mutatja meg, hogy a szegények (hivatalosan a szegénységi küszöb alatti jövedelemből élők) átlagos jövedelme milyen mértékben marad el a szegénységi küszöbtől, vagyis konkrétabban a medián átlagjövedelem 60 százalékának megfelelő összegtől.

Ezzel összefüggésben a napokban írta meg a 444.hu: az Eurostat legfrissebb jelentése alapján már Romániában is többet költenek a háztartások, mint Magyarországon. Az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztási adatok tekintetében Luxemburg vezeti a listát az európai átlag 134 százalékával, Magyarországot (64 százalék) azonban megelőzi Szlovákia (73) és Románia is (71). A sor végén Bulgária áll, aminek egy főre jutó fogyasztása csak 56 százaléka az uniós átlagnak.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás