Egyre több magyar lesz fertőzött koronavírussal

Rövidesen a tömeges fertőzések szakaszába lépünk, most dől el, mennyire voltak hatékonyak az óvintézkedések. Minden attól függ, hogy a lakosság kellő türelemmel és fegyelemmel betartja-e a korlátozásokat.

Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni – jelentette ki az országos tisztifőorvos, Müller Cecília.

Vagyis hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszba, ahol már végképp nem lehet beazonosítani, hogy az egyén hol és kitől kapta el a vírust. Az elmúlt 24 órában 66-al nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy immár 408 beteget tartanak nyilván. Ez pedig azt is jelenti, hogy az exponenciálisan növekvő görbe felszálló szakaszába lépünk, most fog kiderülni, hogy az életbe léptetett intézkedések mennyire voltak hatékonyak, mennyire fog meredeken emelkedni a görbe. A tisztifőorvos szerint a magyar hatóságok a WHO jelzése alapján már január végén megtették az első járványügyi intézkedéseket, még azelőtt, hogy az Unió Európára is veszélyesnek nyilvánította volna a vírus terjedését. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország időben megkezdte a védekezést. Most a lakosság hozzáállásán dől el, hogy hatásos lesz-e a védekezés. A tisztifőorvos felszólította a lakosságot, hogy szigorúan be tartsák be az előírásokat. Már két újabb haláleset is történt: egy 86 és egy 90 éves, akik egyéb krónikus betegségben is szenvedtek.   

Az elhunytak alapbetegsége egyébként megfelel a magyar mortalitási adatoknak. Vagyis, mintegy 50 százalékuk szív és érrendszeri, egynegyedük pedig daganatos megbetegedésben szenvedett. Az átlagéletkoruk 69 év – mondta a tisztifőorvos.

66 új fertőzött, kettővel több halott
66 új fertőzött, kettővel több halott

Arról is beszámolt, hogy 14 beteg kap jelenleg lélegeztetőgépes, intenzív kezelést. Az eddigi statisztikák szerint a koronavírussal fertőzöttek 80 százaléka otthon, enyhébb tünetekkel hordja ki a betegséget, a maradék 20 százalék már kórházi ellátásra szorul, ebből 5 százaléknál pedig olyan súlyos két oldali tüdőgyulladás alakul ki, hogy sokszor a beteg már nem tud önállóan lélegezni. Vagyis a fertőzött emberekből akár minden 20. lélegeztetőgépre szorulhat. Ezért központi kérdés, hogy egy adott országnak mekkora a lélegeztetőgép-állománya, és hogy rendelkezik-e a működtetéshez szükséges infrastrukturális és személyzeti háttérrel. Magyarországon jelenleg 2560 gép áll rendelkezésre, viszont koránt sem biztosított az összes működtetéséhez szükséges megfelelő háttér. Ha a járvány terjedését nem sikerül lassítani, könnyen arra a sorsa kerülhetnek a magyar betegek, mint ami jelenleg is zajlik Olaszországban, ahol naponta félezer beteg hal meg a vírus miatt, és ahol az orvosoknak napi szinten kell dönteniük arról, ki kapjon lélegeztető gépet és ki haljon meg.

Megosztás