Elkezdődött az idei pollenszezon

Bejelentette a tisztifőorvos az idei pollenszezon kezdetét a múlt hét végén. Az enyhe időjárás hatására országszerte megjelent a levegőben egyebek közt a mogyoró és az éger virágpora.

A napokban jelentette be a tisztifőorvos a közösségi oldalán, hogy megkezdődött az idei pollenszezon. A hirtelen jött enyhülés hatására a múlt héten országszerte megjelent a levegőben a mogyoró, az éger valamint a ciprus- és a tiszafafélék pollenje.

Koncentrációjuk a hétvégén már többfelé a közepes szintet is elérte. Emiatt már érezhetőek az allergiás tünetek. Sőt, a mogyoró pollenterhelése helyenként már magas volt. A Nemzeti Népegészségügy Központ javasolja, hogy akik érzékenyek a felsorolt növények pollenjére, készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

A napokban jellemző hűvösebb idő hatására átmenetileg várhatóan mérséklődik a pollenterhelés, ezáltal az alacsony-közepes tartományban marad. Tüneteket okozó szintet továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el.

A meteorológiai előrejelzés alapján Nagyatádon ezen héten sem várható tartósan fagyos idő, így fokozatosan erősödni fog a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása.

Fontos, hogy az allergiás betegek gondot fordítsanak a megelőzésre, a tünetek enyhítésére. Ebben nyújt segítséget a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő pollenjelentése Polleninformációk címen.

(képek: sussfelnap.hu)

 

Megosztás