Elmaradnak a szalagavatók, a középiskolák digitális tanrendre állnak át

Az EMMI döntése alapján nem lehet megtartani a szalagavatókat. A köznevelésért felelős államtitkár bejelentette az oktatás szabályozásának részleteit.

 

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára tegnap sajtótájékoztatón részletezte a korlátozások ideje alatti oktatási rendet.

Eszerint egyebek között a szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani minden középiskolában, és minden középfokú oktatási intézményben a 9. és afölötti évfolyamok diákjai digitális munkarendben folytatják a tanévet. Az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik a 6 és 8 évfolyammal működő középiskolák 5-8. évfolyamos tanulóira. Általánosságban elmondható, hogy minden iskola 9. évfolyama felett lép életbe a digitális oktatás. Így például alapfokú művészeti iskolákban az órákat az általános iskolás korosztálynak hagyományos jelenléti munkarendben, míg a 8 osztály fölött tantermen kívüli digitális munkarendben kell megtartani.

Ugyanakkor a gyakorlati képzést igénylő képzések a szakiskolákban, szakgimnáziumokban és készségfejlesztő iskolákban az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával megtarthatóak, ha azok digitális oktatással nem valósíthatók meg.

Az óvodák és az általános iskolák az eddig eljárásrend szerint működnek tovább, ám ha a fertőzés megjelenik, akkor az adott intézményben, az adott évfolyamon, az adott osztályban, az adott épületekben elrendelik a digitális munkarendet.

A köznevelési feladatokat végző kollégiumoknak nem kell bezárniuk, de a bentlakó, 9. vagy magasabb évfolyamos tanulóknak november 14-ig ki kell költözniük. Ez alól kivételt képeznek a sajátos nevelési igényű tanulók, a jelenleg éppen érettségizők, valamint különleges esetben az igazgató is engedélyezheti a bennmaradást a köznevelési kollégiumokban.

A tavaszi szabályoktól eltérően lehetőség lesz egyéni és kiscsoportos konzultációk szervezésére, ha arra szükség van. A pedagógusok is bejárhatnak az iskolákba és bentről is tudnak dolgozni, ha szükséges.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás