Elvenné a kormány a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogállását

A kormány arra készül, hogy elvegye a kulturális – így a közművelődésben, közgyűjteményeknél és a levéltárban – dolgozók közalkalmazotti státuszát. Erről született egy törvényjavaslat.

Ezt pénteken hozta nyilvánosságra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, írja a 24.hu. E szerint a közalkalmazotti jogviszony november 1-jével alakul át munkaviszonnyá. Az érintett szakszervezetek csütörtök este kapták meg a tervezetet, amelyet kedd reggelig véleményezhetnek, azaz a húsvéti munkaszünet négy napja alatt.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Csóti Csaba a 168 Órának magyarázta el, mit jelentenek a tervezett változások:

Diplomás muzeológusok, leváltárosok, könyvtárosok is ugyanolyan jogviszonyba kerülnek, mint például bármely építési vállalkozónál a kőműves segéd. Ugyanúgy lehet elbocsátani őket, és ugyanúgy lesz meghatározva a fizetésük is.
Ha megszűnik a közalkalmazotti státusz, a kulturális szféra dolgozóit is munkaszerződéssel fogják foglalkoztatni, s ennek szabályozása Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozik. Például egy szerződéses munkatársat sokkal könnyebb elbocsátani, mint egy közalkalmazottat, akinél alapos indoklásra van szükség. Változnak a végkielégítések is, és öt év múlva már a jubileumi jutalmakat sem kell kifizetni.

Megosztás