Ennyi lesz a minimálbér jövőre

A minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz 2019-ben – jelentette be ma Varga Mihály pénzügyminiszter. A várakozásoknál némileg alacsonyabb lesz az emelkedés.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) az utolsó pillanatig nem tudott megegyezni a béremelések mértékéről. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint az egyezséget végül a kormány mellett a munkaadói érdekképviseletek mindegyike, a munkavállalói oldal részéről – a Magyar Szakszervezetek Szövetsége kivételével – mindenki aláírta.

A munkaadók és munkavállalók képviselői arról egyeztek meg a kormánnyal, hogy 2019-ben és 2020-ban is, 8-8 százalékos emelés lesz. Így jövőre a minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz. 2020-ban pedig a minimálbér összege 160 920 forint, míg a garantált bérminimum 210 600 forint lesz. 

A Portfolió a most közzétette számokkal kapcsolatban megjegyzi: alacsonyabbak ahhoz képest, mint amik korábban kiszivárogtak, a bérminimum esetében ugyanis 11,9%-os, míg a minimálbér esetében 8,7%-os emelésről lehetett hallani. Ugyanakkor a 8-8 százalékos emelés nagyjából megfelel annak, amit a kormány el akart érni.

Megosztás