Ennyi pénzt szeretnénk keresni

A relatív többség szerint havi 250-350 ezer forintos nettó fizetés szükséges itthon a tisztes megélhetéshez. A hivatalos szám közelít ehhez, ám az egyrészt kozmetika, másrészt óriásiak a területi és az egyéni különbsége.

A magyarok 28 százaléka ennél kevesebbel is beérné, további 33 százaléka viszont ennél többet szeretne – ez derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. A skála egyik végpontját az a két százalék jelenti, aki havi nettó 150 ezer forint alatti nettó fizetéssel is beérné, míg a másikon az a hét százalék található, amely félmillió forint feletti havi fixtől lenne boldog.

A lap megjegyzi: látszólag a magyarok bérhelyzete nem rossz, mivel a KSH legutóbbi adatai szerint idén márciusban – a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében – a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül elérte a 266 ezer forintot.

Csakhogy nagyok a regionális különbségek: amíg Budapesten az átlagos nettó bér 317 ezer forintra emelkedett, addig ez pl. Somogyban mindössze 208 ezer forint. Nettó 47 ezer forinttal kevesebbet keresünk Somogyban, mint az országos átlagfizetés (255.506 Ft).

Ráadásul továbbra sem publikálja a KSH, hogy mekkora a mediánbér (az a fizetés, amelynél ugyanannyian keresnek többet és kevesebbet) Magyarországon. A hivatal által havonta publikált átlagbérbe ugyanis nem számolják bele az összes dolgozó keresetét, csak azokét, akik öt fősnél nagyobb cégeknél dolgoznak teljes munkaidőben. Márpedig ez kevesebb, mint 2,9 millió fő, miközben a KSH több mint 4,5 millió foglalkoztatottról tesz jelentést. A statisztikából kimaradó 1,6 millió dolgozó jórészt kevesebbet kereső.

Megosztás