Ennyit számít, ha valaki be van oltva

Az oltatlanok kétszer nagyobb eséllyel fertőződnek meg, és 5-szörös a kockázata, hogy Covid-19-cel összefüggésben meghaljanak. A betegségen átesettek is 5-7-szer valószínűbb, hogy kórházba kerülnek, mint az oltottak.

Ezek a számos kételyre választ adó, eddig nyilvánosságra nem hozott adatok a magyarországi oltások hatásosságáról. Oroszi Beatrix epidemiológus árulta el őket egy előadásában – publikálta a Telex.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója egy országos szakmai továbbképzésen tartott előadást a napokban. Az általa ismertetett elemzések azt mutatják, hogy az oltások eredményessége júniustól 80-90 százalékos volt, majd idővel csökkenni kezdett, a 3. oltások aztán ismét növelték a hatásosságot. Az adatokból kiderül, hogy az oltatlanoknál kétszeres a kockázat arra, hogy covidosok legyenek. Ez tehát önmagában nem elég. Mással is segítenünk kell, például maszkkal vagy távolságtartással – hívta fel az epidemiológus az orvosokból álló hallgatóság figyelmét.

Még fontosabb az a grafikon, amely a hazai adatok alapján a Covid-19-cel összefüggésben elhunytak körében ábrázolja az oltottak és az oltatlanok közötti különbséget. A vakcina hatása itt sokkal erősebb, mint a megfertőződés elleni védelemnél.

Az oltatlanoknak ötszörös a kockázata arra, hogy Covid-19-cel összefüggésben meghaljanak – mondta a számok alapján Oroszi.

Sokan azért nem oltatják be magukat, mert abban hisznek, hogy a betegségen való átesés megfelelő védelmet ad, de az adatok ezt nem igazolják. Az Oroszi által bemutatott nemzetközi vizsgálatok szerint azoknál, akik 3-6 hónappal korábban átestek a betegségen, és nincsenek beoltva, 5,5-ször nagyobb az esély, hogy Covid-19 miatt kórházba kerüljenek, mint azoknál, akik 2 Pfizer-oltást kaptak. A természetes immunitásban a delta variáns megjelenése után főleg nem érdemes bízni, mert ott az esélykülönbség 7,5-szörös, a 60 éven felülieknél pedig 20-szoros az oltatlanok hátrányára.

Folyamatos és meglehetősen szélsőséges, gyakran a valóságtól teljesen elrugaszkodott vitákat hallani – a közösségi médiás hozzászólásokról nem is szólva – arról, hogy mennyire védenek meg a vakcinák a megfertőződéstől vagy a súlyos, netán halálos szövődményektől.

Rendkívül sajnálatos, sőt, tragikus, hogy a járvány elleni védekezést idehaza központilag irányító kormányzat az elmúlt másfél évben képtelen volt tisztességes és hiteles tájékoztatást nyújtani a témában. Sőt, többször ragadtatta magát teljesen képtelen kijelentésekre (hogy csak egyet említsünk: „nálunk nem lesz negyedik hullám”), így nem csoda, hogy széles körben terjedtek a tévhitek és az összeesküvés-elméletek.

A titkolózás és a tények elhallgatása nagyban hozzájárult, hogy mára a többség beleáradt a járványba és annak kezelésébe. Sajnos, azonban a szakértők eredeti és azóta is el-elhangzó előrejelzése látszik igazolódni: amíg a lakosság 85-90 százaléka nem lesz védett, addig nem tudjuk megfékezni a koronavírus-járványt (Magyarország beragadt 60% alatt, de ez is inkább csökken, ahogy 4-6 hónap után múlik a 2. oltás hatékonysága).

Némi repedés mutatkozik a hallgatás falában: az adatvédelmi hatóság (NAIH) azt állapította meg, hogy ki kell adni a települési adatokat a polgármestereknek, mondván,

„ a települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős, a számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni”.

Emlékezetes, hogy immár több mint egy éve, 2020. október 26-a óta nem kapnak az önkormányzatok tájékoztatást a település aktuális járványhelyzetéről, nem küldi el számukra a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagyatádi Járási Hivatala a járványügyi elkülönítésről, ill. megfigyelésről szóló határozatokat.

Még az ország oltási tervét is majdnem egy évig próbálta eltitkolni a kormány. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet ennyi ideig tartó közérdekű adatigénylés és pereskedés után érte el, hogy végre felkerüljön a kormányzati tájékoztató oldalra az ország oltási terve.

Megosztás