Eurostat: a magyar a második legszegényebb az EU-ban

A tényleges egyéni fogyasztás alapján már Románia is lehagyott minket. A magyar háztartások anyagi jóléte csak az uniós átlag 62 százalékát érte el. Az Eurostat összehasonlította az európai életszínvonalat.

A tényleges egyéni fogyasztás (AIC) vásárlóerő-paritáson hasonlítja össze az uniós tagállamok polgárainak fogyasztását. Eszerint 2017-ben Magyarország az unió második legszegényebb országa lett. Ez a szám 2015-ben még 63 százalék volt. Akkor ezzel a negyedik legszegényebb országnak számítottunk, ennél Horvátországban, Romániában és Bulgáriában is alacsonyabb volt az arány. Figyelemre méltó, hogy most viszont Horvátországban már a magyarral megegyező a tényleges fogyasztás, Románia pedig három év alatt az EU-s átlag 58 százalékáról a 68 százalékára ugrott.

Az unióban a luxemburgiak a leggazdagabbak, az ő életszínvonaluk az EU-átlag 132 százaléka. Őket Németország követi (122 százalék), a harmadik pedig Ausztria, 117 százalékkal. Az első ötbe még a dánok és a britek kerültek be, ott a jóléti mutató az uniós átlag 114 százalékán áll. 

Nem sokkal jobb a kép akkor sem, ha az egy főre jutó, a vásárlóerővel korrigált (PPS) nemzeti összterméket – vagyis a fejlettség leggyakoribb mutatóját – nézzük. Ezen a listán Magyarország – az uniós átlag 68 százalékával – hátulról a hatodik.

 

Megosztás