Évről évre többet költünk karácsonykor

Idén ismét nőtt a karácsonyi kiadások mértéke. Átlagosan 45 ezer forintot költenek el ilyenkor a magyar családok, 4 ezer forinttal többet, mint tavaly. Ennek ellenére úgy gondolják, nem az ajándék a legfontosabb.

Ennek megfelelően az ajándékozás már nem is fért fel a legfontosabb karácsonyi „kellékek” dobogójára: a megkérdezettek 81 százaléka ugyanis a családi együttlétet tartja a legfontosabbnak, ezt a karácsonyfa felállítása (60%) és a fehér karácsony (44%) követi, megelőzve a 31 százalékot elért ajándékozást. Egyebek között ez is kiderült a CIB Bank reprezentatív felmérésből.

Miből is költünk karácsonykor?

A megkérdezettek csaknem 80%-a a decemberi fizetéséből, csaknem 20%-nak van spórolt pénze erre az alkalomra, és idén csupán 5 %-ra tehető azok aránya, akik kölcsönt vesznek fel az ünnepi költségek fedezésére.

Milyen ajándékot szeretünk kapni?

Sokan – lehet, hogy pont a sok kiadás miatt – szívesen vennék, ha készpénzt kapnának. Ők, sajnos, csalódni fognak, mert továbbra sem divat pénzt adni, inkább ruhanemű, divatcikk, szépségápolási termék és játék kerül a fa alá. Népszerű még a könyv, a cd, a dvd és a kézzel készített ajándék is.

Hol szerezzük be az ajándékokat?

Legtöbben idén is a hipermarketekbe és a bevásárlóközpontokba viszik a pénzüket. Emellett az interneten is sokan vásárolnak. Jellemző az is, hogy közösen ajándékozunk: a megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, előfordul, hogy másokkal összefogva, a pénzt összeadva, közösen lepnek meg valakit a szeretet ünnepén.

Mi a legnagyobb segítség karácsonykor?

Meglepő lehet, de az okostelefon az. A válaszadók több mint fele használja a készüléket arra, hogy ajándékokat keressen, és ugyanennyien vannak azok, akik ünnepi recepteket nézegetnek vagy dekorációs ötleteket gyűjtenek a telefonjukon. Sokan küldenek vele karácsonyi üdvözleteket, illetve a rokonlátogatások során a navigációban is segítségül hívják. A megkérdezettek szerint több órát meg lehet spórolni azzal, ha az ünnepi előkészületekhez az okostelefont is bevetik.

 

 

Megosztás