Február közepétől az minősül oltottnak, aki három vakcinát kapott

Vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg. Ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be a mai kormányinfón. Kérhető a 4. oltás is, és rövidül a karanténkötelezettség.

Járványügyi változtatásokról döntött a kormány: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolványnak minősül; csak az minősül oltottnak, aki három oltást kapott, vagy a második oltását hat hónapon belül kapta meg.

Kiderült, bárki kaphat negyedik oltást az orvossal való konzultáció után, erről még ezen a héten megjelenik a szabályozás.

Gulyás arról is beszélt, hogy a magyarországi fertőzések jelentős részét az omikron variáns okozza, a következő hetekben arra lehet számítani, hogy jelentősen emelkedni fog a fertőzöttek száma.

A miniszter bejelentette, hogy rövidül a karanténkötelezettség. 7 nap lesz felnőtteknél, de akár 5 nap után is ki lehet szabadulni karanténból negatív PCR-teszttel, ha nincsenek tünetek. Az iskolai karantén pedig 5 nap lesz, és csak azokra vonatkozik, akik még nem oltottak. Vagyis az oltott gyerekeknek nem kell karanténba vonulniuk.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: azért nem ingyenes a tesztelés Magyarországon, mert az nem megoldás a vírus ellen. Arra nem tudott válaszolni, hogy azt a pénzt, amit az ingyenes tesztelésre ad az unió a tagállamoknak, a magyar kormány elfogadta-e, és ha igen, akkor azt tényleg az ingyenes tesztelésre fordították-e.

Fotó: MTI - Budapest, 2021. december 21.
Fotó: MTI – Budapest, 2021. december 21.

Megosztás