Forró szelek fújnak

Szokatlanul meleg, már-már tavaszias idő köszöntött be a hétfő és keddi napokra. Akár az 1994-es melegrekord is megdőlhet .

Reggel a munkába menet amint kiértem az utcára, lekerült rólam a sapka. Újabb 10 méter után a sálat is lehúztam. Még 10 méter gyaloglásnál már a kabátomnak sem volt maradása, miután egy forró levegőáramlat arcon csapott. December, mit művelsz?

Vörös az ég alja, alighanem szél lesz. Fotó: Röhrig Dániel
Vörös az ég alja, alighanem szél lesz. Fotó: Röhrig Dániel

Az országos meteorológiai szolgálat adataiból kiderül, hogy a szokatlan meleg idő hátterében egy délről érkező áramlat áll. Hétfőn és kedden emiatt szokatlanul meleg idő volt, szinte tavaszias az időjárás. A felerősödő, sőt a Dunántúlon viharossá fokozódó déli áramlás pedig enyhe levegőt szállít a Földközi-tenger középső és keleti medencéjébe, valamint északabbra, a Kárpát-medence téréségbe is. A viharos szelet ezen sorok írásakor és érzékelni, az Atádhír irodájá visszhangzik az épületet ostromló szél süvítésétől.

Nappal országszerte 13-15 fokos csúcshőmérsékletet érhet el a hőmérő higanyszála. Az ország délnyugati régióiban viszont akár 17-18 fokot is elérhet! Ez azt jelenti, hogy könnyen megdőlhet az 1994-ben mért hőségrekord is. Ezt annak idején Bácsalmáson mérték, akkor 17,2 fokot rögzítettek. 

Számítani kell Somogyban elszórtan esőkre, ezt a Nagyatád fölött gyülekező szürke gomolyfelhők is alátámasztják. A meleg idő csak átmenetielg kopogtatott be hozzánk, késő délutánra megérkezik a hidegfront és kisöpri a váratlan melegidőt a Kárpát-medencéből.   

Szerda reggelre ismét visszazuhan a hőmérséklet, 3-8 fok között alakulnak a maximumok. Havas eső és havazás is előforulhat.

Megosztás