Fotelből szurkol a magyar

A lakosság harmada csakis HD minőségben, és közel 80%-uk rendszeres gyakorisággal követi sporteseményeket – derült ki a Euronics legújabb felméréséből. Somogyban szinte mindenki valamilyen sportág drukkere.

Hajrá srácok! Ergyerááá! Nem csak a stadionokban, de otthonukból is biztatják a magyarok kedvenc sportolóikat. Közel 80 százalékuk követi a különböző sporteseményeket, ezekből persze a legnépszerűbb a futball – derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb felméréséből. A sportrajongók nem adnak alá a minőségből, kedvelik a tűéles felvételeket, hogy ne maradhassanak le a gyors cselekről, és a bíró által szem elől tévesztett szabálytalanságokról: majdnem minden harmadik magyar kizárólag full HD-ban nézi majd a közelgő foci-világbajnokságot. Igazi fotellszurkolók a magyarok, és ezt az élményt egyre jobbá teszik a legújabb okos televíziók, bár az ezek nyújtotta lehetőségeket egyelőre még kevesen használják. A rajongók inkább bevállalják az éjszakai, hajnali közvetítéseket, mintsem felvételről megnézni egy-egy meccset.  

A magyar emberek szeretik a sportot – nézni. Na és űzni? A felmérés szerint nem csak a sör mellett a karosszsékből követjük a sport világát: a válaszadók negyede kijár meccseket nézni, és biztatni a helyi csapatát, és majdnem minden második magyar legalább heti egy alkalommal sportol. Azokban a megyékben, ahol kiemelkedő sportcsapatok vannak, népszerűbbek a sportközvetítések is. A legnagyobb szurkolótáborok fellelhetősége a sportágtól függően változik, így például Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben a legnagyobb népszerűségnek a kézilabda örvend. Somogy megyében szintén a kézilabdáért rajonganak a legtöbben, amit a műkorcsolya követ. De persze összességében elmondható, hogy a sportrajongó férifiak szíve csücske továbbra is a futball, ezt követi a Forma 1 és a motoros versenyek, autóversenyek. Ezután követlezik a kézilabda, és országos szinten a küzdősportok. A már említett műkorcsolyázás főleg a nők körében népszerűbb, de ezenkívül úszóversenyeket, futballmeccseket és a Forma 1-et is előszeretettel nézik, így ők is a sport lelkes rajongói. Csak 20 százalékuk nem követ soha sporteseményket. 

Az országban a legelhivatottabb sportrajongók a Nógrád, Vas és Zala megyeiek: az itt megkérdezettek harmada naponta követ nyomon valamely sporteseményt. Mi somogyiak sem szégyenkezhetünk, 97 százalékuk érdeklődik valamilyen sportért. A felmérésből az is kiderült, hogy az inkább Észak-Amerikában népszerűbb sportágak, mint a jégkorong és az amerikai foci nálunk kevés érdeklődést váltanak ki. Viszont a, mondhatni, „kocsmai játékokat”, mint a snooker, billiárd és darts, a magyarok több, mint 10 százaléka nyomon követi a TV-ben. 

A kényelmet még a futball-vb miatt sem adjuk fel. Hiába a sok kivetítő országszerte, csak minden tizedik magyar szereti így nézni a futball-világbajnokság meccseit. Hazánkban a legtöbben a spanyoloknak és a németeknek drukkolnak, de minden tizedik ember még nem döntött a kérdésben. Somogy megyében a legtöbben a német csapatért szorítanak majd. Érdekes adat, hogy hazánknak és az olaszoknak még úgy is szurkolunk, hogy egyik csapat sem jutott ki a bajnokságra.

További érdekes adatokkal szolgál az Euronics által készített infografika:

A felmérés 996 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 májusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

 

Megosztás