Gyorshír: fizetés nélküli szabadságra küldhetik azokat, akik nem oltatják be magukat

Aztán el is bocsáthatják őket. Bejelentették: a vállalkozások kötelező tehetik az oltást, az egészségügyi és szociális intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be, a tömegközlekedésben kötelező lesz a maszkhasználat.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette az új járványügyi intézkedéseket, írta a hvg.hu:

  • a cégek és a vállalkozások előírhatják az oltást a munkavállalóiknak
  • az állami szerveknél kötelező lesz az oltás, önkormányzatok maguk döntenek
  • november 1-től kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésben
  • látogatási tilalom lesz az egészségügyi intézményekben és szociális intézményekben.

A miniszter szerint bármely munkaadó kötelező teheti az első két oltást. A harmadik nem kötelező. Ha valaki kap orvosi igazolást arról, hogy nem kaphat Covid elleni védőoltást, akkor őt nem lehet kötelezni rá – ez megfelel az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi előírásnak.

Egy évig fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni azokat a munkavállalókat, akik nem veszik fel a vakcinát. Ha egy év múlva még aktuális a kérdés, akkor pedig el is lehet őket bocsátani. Gulyás szerint ezzel tudják a legjobban az oltásra ösztönözni az embereket.

Az első, úgymond „kötelező” oltást a tervek szerint december 15-ig kell felvenni, az erről szóló rendeletre néhány napig kell várni, válaszolta kérdésre a miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: a közterületeken nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést, a zárt terekre (pl. bevásárlóközpontok, üzletek) vonatkozóan pedig még nincs döntés.

(Nyitókép: korábbi felvétel)

Megosztás