Így lesznek nyitva a boltok az ünnepek alatt

Decemberben a legtöbb bolt a szokásosnál hosszabb ideig tart nyitva, de december 24-én legkésőbb 14 óráig kötelező bezárniuk Mutatjuk, mikor zárnak az üzletek karácsonykor.

Az üzeletek nyitva tartása a naptári beosztásra tekintettel lényegében nem változik az előző évekhez képest, hiszen a decemberi aranyhétvégén – de még az előtte lévőkön is – a boltok nyitva tartanak. Ilyenkor már hétköznap is később zárnak a megnövekedett forgalom miatt.

„Ezekben a napokban tehát figyelni kell az üzletek nyitva tartását, sokan később is várják a vásárlókat, mint ahogy egyébként szokták” – mondta az InfoRádiónak Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Szerinte nincs főszabály arra, hogy ki mennyivel tart nyitva tovább, de a bevásárlóközpontokban szinte kötelező is vállalni a hosszabb nyitvatartást. Nagyon fontos tudni viszont, hogy december 24-én – kevés kivételtől eltekintve, mint pl. a benzinkutak, a non-stop üzletek vagy a szórakozóhelyek – kötelező 14 órakor bezárniuk a boltoknak.

25-26-án a boltok zárva tartanak, bár kivételek ekkor is lesznek; az említett boltokat kell figyelembe venni, illetve akár virágboltokat, édességboltokat is. Ezt követően a szokásos nyitva tartásra számíthatunk.

31-én az üzletek korlátozottan lesznek nyitva – itt a boltok a korábbi tapasztalataik alapján fogadják a vásárlókat -, 1-jén pedig kevés kivétellel minden üzlet zárva lesz.

Megosztás