Index: támogasd a független újságírás fennmaradását!

Az első egymillió forint 12 perc alatt gyűlt össze az Index ma indult támogatói programjában. A kampánnyal szeretnének egy megfelelő olvasói bázist felépíteni. Interjú az Index tartalomfejlesztési vezetőjével.

Hétfőn délelőtt fél órára elérhetetlenné vált az Index. Az oldalon csupán egy közlemény volt olvasható, eszerint igyekeznek „minél előbb, változatlan formában újra elérhetővé tenni az Indexet, és továbbra is függetlenül tájékoztatni minden olvasónkat”.

Egy olyan olvasói bázist szeretnének kialakítani, amire a későbbiekben akár fizetős szolgáltatásokat is lehet alapozni, és ha összejön a tízmilliárd forint, akkor nekifutnak a stadionépítésnek is – tudta meg a Média és Marketig Szabó Zoltántól, az Index tartalomfejlesztési vezetőjétől. 

– Most támogatói programot indítottatok, felmerült az a gondolat, hogy legalább részben fizetőssé tegyétek a tartalmaitokat?

– A kampány célja az, hogy erőt mutasson a szerkesztőség és a független újságírás melletti kiállásra buzdítsuk az olvasókat. Szeretnénk egy olyan olvasói bázist felépíteni, amire a későbbiekben lehet akár fizetős, vagy prémium szolgáltatásokat is alapozni. Belátható időn belül nem tervezzük, hogy fizetős legyen az Index. Azt viszont szeretnénk, hogy idővel a támogatók valamilyen plusz szolgáltatást kapjanak a pénzükért.

– Van-e arra vonatkozó forgatókönyv, hogy mit csináltok, ha számotokra vállalhatatlan változások jönnek? Együtt marad a csapat és egy új név alatt folytatjátok?

– A hídon akkor kell átmenni, amikor odaértünk. Most nem arról van szó, hogy háborúban, vagy valamilyen konfliktusban lenne a szerkesztőség a tulajdonossal, maximálisan megbízunk Bodolai Lászlóban. Ahogyan azt Tóth-Szenesi Attila is leírta, amint bármilyen kérés érkezik, ami számunkra nehezen, vagy egyáltalán nem vállalható, arról azonnal tájékoztatjuk a nyilvánosságot, erre van a szabadindex.eu, amit a főszerkesztőnk birtokol. Ez egy biztosíték is számunkra arra, hogy ne tudjanak csendben eltávolítani minket, ne legyünk egy második Origo. Azok, akiknek esetleg ilyen céljaik van most már tudják, hogy csak nagy áldozatok árán tudják megszerezni az Indexet.

– Hova érkeznek be a felajánlások, az alapítványhoz?

– A felajánlások az Index.hu Zrt.-hez mennek, ezek közvetlenül a szerkesztőség fenntartási költségeit fedezik. A legfontosabb szempont a hűséges olvasóbázis építésén túl, hogy legyen egyéb bevételi forrásunk is a reklámok mellett.

– Hogyan indult a támogatói program?

– Nagyon köszönjük az eddigi támogatásokat, minden előzetes várakozásunkat felülmúlta, hogy mennyien adtak pénzt. Az első egymillió 12 perc alatt gyűlt össze (az interjú készítésekor már ezer fölött volt az adományozók száma, az összeg pedig meghaladta a 7,3 millió forintot, délután kettőkör pedig átlépte a 10 millió forintot – a szerk.), ez borzasztó jó érzés. Mindenkit arra kérünk, hogy próbáljon meg havi támogatást adni, ezt nagyon egyszerűen megteheti PayPalon keresztül. A céljaink között szerepel az is, hogy a folyamatos támogatásra építve több extra szolgáltatást nyújtsunk.

– Milyen szolgáltatásokról van szó?

– Azt egyelőre nem árulhatom el, nem szeretnék a versenytársaknak ötleteket adni. Ez talán a legboldogabb része annak, hogy jönnek a támogatások, hogy létezik még a független sajtó, igény is van, és ezek szerint piaci verseny is van. Azt kívánom mindenkinek, hogy ismét hatalmas piaci verseny legyen. Az extra szolgáltatásokról pedig természetesen tájékoztatjuk majd az olvasókat, amikor aktuális lesz.

– A támogatói programról szóló felületen azt írtátok, ha összejön tízmilliárd forint, akkor új bevételi lábként stadiont építetek és saját futballcsapatot alapítotok. Tényleg lesz Index-stadion?

– Ha összejön a tízmilliárd forint, őszintén mondom, megcsináltatom a stadiont és a focicsapatot is. Valószínűleg nehéz lesz átnyomni a pénzügyi vezetésen, de nekifutok.

Megosztás