Iskolák, óvodák: terrorellenes intézkedési terv!

Nem vicc: a magyar intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van erre szükség.

Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT) kell készítenie minden magyar óvodának és iskolának, erre fél évet kaptak. Az intézményvezetőket december végén értesítette erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – számolt be az Abcúg cikke nyomán az Index. 

Az iskoláknak küldött levél szerint a potenciális terrorfenyegetettség miatt minden intézménynek fel kell készülnie egy “esetlegesen bevezetendő különleges jogrendre”. A levél alapján a HIT egy elég részletes dokumentum lesz, ami arra jó, hogy az iskolák akkor is el tudják látni a feladatukat, ha

– megelőző védelmi helyzet,
– terrorveszélyhelyzet,
– rendkívüli állapot,
– szükségállapot, vagy
– váratlan támadás
miatt különleges jogrendet vezetnének be az országban. 

A HIT alapján össze kell írni az iskolában levő vegyszereket is a tisztítószerektől a kémia szertáron át a fűnyíró benzinjéig, és ezeket biztonságba kell helyezni. Különleges jogrend idején csak nagyon indokolt esetben lehet a tanárokat szabadságra engedni, és be is lehet rendelni a szabadságon levőket. Azt írják, az intézményvezetőket munkaidő után is együtt kell tartani az épületben.

A minisztérium egy 34 oldalas mintát is küldött az iskoláknak, amelyben részletesen leírják, hogy vészhelyzet esetén milyen feladatokat kell kiosztani az iskolai dolgozók közt. Ezt ide kattintva lehet elolvasni.

Megosztás