Itt a tavasz! Teremtsünk zöld oázist akár a tömbházakban is!

A tavasz mindenkinek öröm, nemcsak annak, akinek kertje van. Ilyenkor bárhol is lakunk, még a legdurvább betondzsungelben is beszűrődik némi madárcsicsergés, és megmelengeti a szívünket. (x)

Ha azon szerencsések közé tartozunk, akiknek legalább egy kis erkélye van, azzal már sok mindent lehet kezdeni, hogy kialakítsunk egy kis relaxációs teret a friss levegőn. De ha csak ablakpárkányaink vannak, oda is csempészhetünk némi tavaszi derűt. Ha meg igazi kerttel is rendelkezünk, azzal is érdemes elkezdeni most már foglalkozni, hogy mire itt az igazi visszavonhatatlan jó idő, már élvezhessük a szépségeit. Nézzük meg, mik a lehetőségeink e téren.

1. Ha csak ablakunk van napsütéssel

Már egy éve vagyunk bezárva otthonainkba, így sokkal nagyobb hangsúly került arra, hogy a környezet, ami napi 24 órában körülvesz minket, harmonikus és megnyugtató legyen. A tavasz közeledtével sokkal jobban vágyunk ki a természetbe az otthonainkból, így jó megoldás, ha kicsit behozzuk magunkhoz a természetet.

Mesés virágállványok

Ha kevesebb helyünk van a polcokon, vagy nem napfényes a lakás minden része, akkor érdemes virágállványokban gondolkodni, amikre sok szép növény ráfér kis helyen, és csodás is ahogy tobzódik rajtuk az élet. Bármilyen stílusú is a lakásunk, megtalálhatjuk a bele passzoló virágtartót, léteznek izgalmas vintage, vagy letisztult fa, vagy minimalista fém állványok is. Válogathatunk kedvünkre. Ha pedig barkácsolni támad kedvünk, akkor csinálhatunk magunknak is.

Beülő kuckó az ablakba

Filmekben látni ezt a romantikus kialakítást, de nem olyan bonyolult dolog elkészíteni, csak valahogy nálunk nem nagy divat. Pedig most, hogy sokan home officeban dolgoznak, igazán kikapcsoló lehet, ha leülünk kicsit egy kávéra két munkaóra közt az ablakba, és csak nézzük a szálló madarakat. Többféleképpen kialakíthatjuk ezt a helyet a lakásban, tehetünk bele színes párnákat, feldobhatjuk a párkányra rakott növényekkel, körbevehetjük könyvekkel, ki-ki a saját ízlése szerint.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

2. Ha van balkonunk

Egy kis lépéssel közelebb lehetünk a természethez, ha van balkonunk, amin ha szeretnénk szinte egész kertet alakíthatunk ki. Amennyiben csak a levegőn szeretnénk heverni egy fotelban, arra is tökéletes.

Reggeli a szabadban

Ha már kiraktunk egy-két virágot, de nem akarjuk az egész erkélyt erre használni, hanem inkább egy kellemes kiülős reggelizőhelyet alakítanánk ki, ahova este is élmény kiülni borozni a meleg nyári estéken, akkor is sok ötletből válogathatunk. Fontos, hogy megfelelő méretű bútort válasszunk, ami nem foglalja el az egész erkélyt, de azért kényelmes, és olyan anyagból van, ami jól bírja az esetleges időjárási behatásokat. Az Aldi akciós újságban találunk divatos rattan hatású összeállításokat erre a célra. És a balkonnövények ültetéséhez, ápolásához is megtalálunk itt mindent, így egy helyen meg tudjuk venni, ami kell.

Virágoztassuk fel!

Az erkély tökéletes hely arra, hogy még azok is ültessenek virágot, akik egyébként nem rendelkeznek nagyon zöld kézzel, azaz mindenféle növény elpusztul a lakásban. De ha megfelelően választjuk ki a balkonnövényeket, ügyelve arra, hogy milyen fény és hőmérséklet viszonyok vannak, és figyelünk az egyes növények vízigényére, akkor szép buja kis kertet tudunk egyszerűen kialakítani. Bátrabbak akár fűszernövényeket és koktélparadicsomot is termeszthetnek, így nem csak szép, de hasznos is lesz az erkélyünk.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

3. Ha szerencsés kerttulajdonosok vagyunk

Amennyiben kertünk van, már jól tudjuk, hogy kora tavasszal indulnak a fontos teendők, amik megalapozzák a majdani szép kertet. A fák metszése, a föld előkészítése, a legelső növények elültetése. De ne csak ezekre gondoljunk, hanem díszítsük fel, alakítsuk át, tegyük stílusossá a kertet kreatív kiegészítőkkel.

Heveredjünk le kicsit

Alakítsunk ki a kertbe egy olyan részt, ahol kicsit elvonulhatunk a családtól és egyedül tölthetünk időt a friss levegőn. Lehet ez egy romantikus pavilon, vagy kényelmes padok sok sok színes párnával, de kellemes állítható nyugágyakat is tehetünk egy árnyas részre. A lényeg, hogy el tudjunk kicsit szeparálódni. Nagy népszerűségnek örvend már pár éve a raklapokból készült bútor, ezt mi is elkészíthetjük akár, így még nagyobb öröm lesz benne a pihenés.

Mókás kiegészítők

Nehéz időket élünk, ilyenkor még inkább szükségünk van a vidámságra, ami oldja a mindennapok feszültségét. Tegyünk a kertünkbe mindenféle mókás dolgot, így ha jön hozzánk valaki máris jókedvre derül, és mi magunknak is öröm lesz minden nap. Ilyenek a színes, állatos kerti forgók, a vicces, fűben megbúvó műállatok vagy a mókás virágtartók. Virágcserepekből például mi is készíthetünk vicces emberkéket.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Bármilyen adottságokkal is rendelkezik otthonunk, próbáljuk azt a legjobban kihasználni, hiszen amilyen a környezetünk olyanná válik a lelkünk is, és ugyanez fordítva. Hatunk a külvilágra, és az is ránk, mérjük ezt fel, és alakítsuk ki a legjobban. Itt a tavasz, munkára fel!

(x)

Nyitókép: Pixabay

Megosztás