Jó munkás holtig tanul?

A magyar munkavállalók ötöde veszi a fáradtságot, hogy munka mellett továbbképzésen vegyen részt, ezzel az uniós átlag alatt vagyunk. A jövőben technológiai beruházások mellett erre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Az Eurostat kutatása szerint 2016-ban az uniós munkavállalók egyharmada vett részt valamilyen továbbképzésben, Magyarország pedig jóval az európai átlag alatt van. A továbbképzési arányban Görögországot, Romániát, Olaszországot, Ciprust, Bulgáriát és Horvátországot előztük meg, de még így is a magyar dolgozóknak csak 22 százaléka képzi tovább magát. A holland munkavállalók vettek részt képzéseken a legnagyobb számban, hiszen több mint 60 százalékuk frissítette tudását. A svéd munkavállalók 59, a finnek 58 százalékos aránnyal lettek dobogósak. 

Forrás: http://ec.europa.eu/eurostat
Forrás: http://ec.europa.eu/eurostat

A felmérésből kiderül, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők nagyobb arányban vesznek részt képzéseken (46%), mint a csak érettségivel vagy általános iskolai végzettséggel rendelkezők. Nem és életkor szerint is megoszlik az arány: a 25-34 évesek a legaktívabbak (36%), és a nők valamivel nagyobb arányban képzik tovább magukat. Érdemes megvizsgálni azt a kérdést is, hogy mi a leggyakoribb oka annak, hogy valaki nem vesz részt továbbképzésben. A leggyakrabban időhiányra panaszkodnak, a további érveket az alábbi diagram szemlélteti:

Fontos lenne, hogy a vállalatok felismerjék a továbbképzés jelentősségét. Jelen állás szerint legalább olyan fontos befektetés lenne, mint a technológia beruházások, – ha nem fontosabbak. „Gerd Leonhard jövőkutató szerint a következő húsz évben a munka és a foglalkoztatás jobban meg fog változni, mint az elmúlt 300 évben összesen, így szerinte fontos, hogy ugyanannyi időt és erőforrást fektessünk az oktatásba, kutatásba, mint amennyit a technológiára szánunk.” – írja a HVG.

Fotó: Röhrig Dániel
A nyitókép illusztráció!

Megosztás