Kamara: az orvosok mondjanak nemet a többletmunkára

Az orvosok bérének rendezését és az egészségügyi rendszer struktúraváltását sürgeti a közel 48 ezer magyar orvos érdekképviseletét ellátó Magyar Orvosi Kamara, derül ki a szervezet pénteki közleményéből.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára – írja a hvg.hu. A kamara szerint nem ritka a 60-70 órás munkahét az orvosoknál.

„A szervezet a tagság döntése alapján elindította az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését, és arra kérik az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára” – írja közleményében a MOK.

Ezzel az a céljuk, hogy „az önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel”.

„A Magyar Orvosi Kamara ennek értelmében megkezdi az önként vállalt többletmunka-szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatok gyűjtését és letétbe helyezését. Az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás” – áll a közleményben.

A Magyar Orvosi Kamara szerint ma Magyarországon egy kezdő orvos 900 Ft-os nettó alap órabért, egy szakorvos pedig 1700 Ft-os nettó alap órabért visz haza, mint közalkalmazott.

A közlemény szerint a MOK tegnap meg is kezdte az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését.

Megosztás