Koronavírus-adatok: Magyarország egyedülálló

Egyetlen ország van a világon, ahol 10% feletti a halálozási ráta úgy, hogy ehhez nem társul a világátlaghoz képest sem alacsony egy főre jutó GDP, sem túlterhelt egészségügyi rendszer.

Ez is kiderül a John Hopkins Egyetem (JHU) által gyűjtött adatokból, számol be a portfolio.hu. A JHU adatai megmutatják, hogy az egyes országokban miként alakul a koronavírus-járvány.

A magas halálozási rátát mutató országok három halmazba oszthatóak. Az egyik véglet a nagyon kevés beteghez képest soknak tűnő elhunyt: ilyenek jobbára a járvány felfutó szakaszában lévő, fejletlen, illetve gyenge adatszolgáltatású országok (pl. Jemen, Libéria). A másik véglet a nagyon sok beteg mellett is magas halálozási szám, ilyenek a túlterhelődött egészségügyi rendszerű országok (Olaszo., Spanyolo., Egyesült Államok). A harmadik halmazba egyetlen ország tartozik: Magyarország.

Az ábrán látható, hogy az országok többségében 5% alatti a nyers halálozási arány (elhunytak száma a diagnosztizált betegekhez képest), ami azt jelzi, hogy ezeken a helyeken viszonylag alapos tesztelést végeztek, így a betegeket időben megfelelő kezelésben tudták részesíteni, illetve izolálták őket, így nem terjeszthették tovább a betegséget.

A megerősített megbetegedések és a halálozások alakulása az egyes országokban. Y: halálozások (log). X: megerősített esetek (log). Május 23-i adatok alapján. Forrás: JHU, Portfolio
A megerősített megbetegedések és a halálozások alakulása az egyes országokban. Y: halálozások (log). X: megerősített esetek (log). Május 23-i adatok alapján. Forrás: JHU, Portfolio

Hazánkban a koronavírus-járvány nem okozott tömeges megbetegedéseket. Ám korábban is erős volt a gyanú, hogy a koronavírusos esetek közül sokat szinte egyáltalán nem, vagy csak későn diagnosztizálnak nálunk. Ennek egyik oka, hogy hosszú ideig igen kevésnek tűnt a tesztek száma a népesség arányában (ez még most is az alacsonyabbak közé tartozik régiós összevetésben). Az országos reprezentatív felmérés adatai meg is erősítik, hogy kifejezetten sok beteget nem sikerült detektálni. A felmérés szerint ugyanis Magyarországon 30-80 ezer koronavírusos beteg lehetett, ami legalább tízszeres különbség a diagnosztizáltakhoz képest.

A nyers halálozási ráta Magyarországon 13%, a valós azonban megnyugtató módon (ahogy az országos mérésből következtetni lehet) valahol 1% körül lehet, összhangban a nemzetközi tapasztalatokkal.

(Nyitókép: MTI)

Megosztás