Ma este csillaghullás várható!

A Perseidák meteorraj ma délután éri el bolygónkat, így estétől káprázatos fényzuhatag figyelhető meg az égen.

A csillageső legszebb részéről lemaradunk, mivel magyar idő szerint délután 3 és 6 óra között éri el a meteorhullás a tetőpontját, de a magyaroknak így is lesz miben gyönyörködniük este az égre tekintve.

Augusztus a hullócsillagok hava, több száz éve megfigyelték már, hogy ilyenkor szokatlanul sok, apró tűzcsóva szántja végig az éjszakai eget. Az egyik meteorrajon július 17 és augusztus 24 között halad át a Föld pályája. Ekkor találkozunk a Perseidákkal, a Perseus csillagkép felől érkező hullócsillagokkal, innen a név eredete. Az ilyenkor légtérbe lépő és elégő meteorok jellemzője, hogy sárgás, az égen sokáig nyomot hagyó tűzcsóvával válnak hullócsillaggá. Kisebb csoportokban érkeznek, általában 4-5 csóva is megjelenhet egyidejűleg az égen, melyeket rövid szünet követ. Ma éjszaka egyes becslések szerint akár száz égi tüneménnyel is találkozhatunk.

Érdemes ilyenkor lakott településektől távol eső helyen várni a hullócsillagokat, minél messzebb a városok fényszennyezésétől. A Hold csak éjfél után fél egykor fog felkelni, addig nem zavarja fényével a megfigyelést. Azt követően kerüljük, hogy direkt a ránézzünk, mert elvakíthat, és a leghalványabb meteorokat nem vesszük észre.

Megosztás