Magyar jegybank: lesújtó az egészségügy és az oktatás állapota

Nagyon magas nálunk az iskolai végzettség nélküliek aránya, ugyanakkor alacsony a felsőfokúaké. Sok az elhízott, és sokat költünk az állami rendszeren kívül az egészségügyre.

28 uniós országból a 19. helyen végzett idén Magyarország a versenyképességi jelentés alapján. Ezt Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója ismertette tegnap a Portfolio tájékoztatása szerint. A magyar versenyképességi index (100 pontból 47,4) összetevői közül főleg az egészséges és a tudásalapú társadalom mutatói különösen gyengék.

Az uniós, sőt, még a visegrádi átlagnál is magasabb nálunk az iskolai végzettség nélküliek aránya (12 százalék), a felsőfokú végzettségűeké viszont alacsonyabb, alig haladja meg a 30 százalékot.

A magyar egészségügyről ugyancsak lesújtó képet ad a felmérés. Nálunk a harmadik legnagyobb (29 százalékos) az elhízott emberek aránya. Ráadásul a jegybanki jelentés szerint az egészségügyi magánkiadásokat nem intézményesült formában – például egészségpénztárakon vagy magán biztosítókon keresztül – költjük.

Ugyanakkor Magyarország élen jár a lakosság bevonásában az államadósság finanszírozásába. Ám a kkv-k versenyképessége gyenge, feltétlenül csökkenteni kellene az adóterheiket. A magyar bankok működési költségei a legmagasabbak az unióban – állapítja meg a jelentés.

 

Megosztás