Már annyit ér a román nettó bér, mint a magyar

Tíz éve még csak a 73 százalékát érte a magyar átlagfizetésnek a román. Mára gyakorlatilag ugyanannyit. Mellbevágó statisztika érkezett arról, európai összevetésben mennyit is az elmúlt évek hazai bérnövekedése.

Megtörtént az, amire senki sem számított: a román nettó átlagbér már annyit ér, mint a magyar – ismertette az Eurostat friss adatait a Privátbankár

Ugyan a KSH adatai szerint 11,4%-kal nőtt tavaly a magyar nettó átlagbér, ám ez euróban csupán 5,9%-os emelkedés: a forint tavalyi gyengülése felemésztette a bérnövekedés felét. A magyar nettó átlagos bér (9079 euró) a harmadik legalacsonyabb lett az unióban. Ennél kevesebbet csak Romániában és Bulgáriában kapnak az emberek. Ha a dobogós béreket megnézzük, akkor látszik csak igazán a helyzetünk: Izland 49.976; Norvégia 45.358; Luxemburg: 42.583 euró.

A bérhelyzetről azonban az ad reális képet, hogy egy adott összeg mennyit ér valójában az ország árszínvonalát tekintve. Hiszen hiába magasabb a bér valahol, ha ott drágábbért lehet például bevásárolni. Ezt az összehasonlítást teszi lehetővé a vásárlóerő-paritáson számolt nettó bér. Az Eurostat friss adatai szerint így a hatodik legalacsonyabb bér a miénk. Ebben ért utol bennünket Románia, amely egy év alatt hatalmasat lépett előre. Ha 2010-hez képest nézzük a változást, akkor a magyar nettó euróban 49 százalékkal emelkedett, ellenben a román 109 (!) százalékkal.

 

Megosztás