Már több mint négyezer édesanya élt a bölcsődei támogatással

És még mindig pályázhatnak rá azok a kisgyermekes szülők, ahol az édesanya visszatérne a munkahelyére. A program 2022 nyaráig nyújt átmeneti segítséget a magyar családoknak.

Több mint másfél éve hirdette meg az Magyar Államkincstár a bölcsődetámogatási pályázatát, melyet már több mint négyezer család igényelt: eszerint vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a kisgyermeket nevelő szülők munkaerő-piaci visszatérésének segítése céljából. A számok azt mutatják: „minél több édesanya szeretne minél előbb visszatérni a munkájához: a 6 év alatti gyermek nevelése mellett kereső tevékenységet végző nők száma tíz év alatt ötödével nőtt, foglalkoztatási szintjük így 65-ről 72 százalékra emelkedett” – írta az MTI.

A 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelők akkor vehetnek részt a programban, ha olyan településen vagy kerületben élnek, ahol nincs önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátás, vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett van bankszámlájuk és hozzáférnek az ügyfélkapuhoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint országos szinten rendelkezésre álló közel 8 milliárd forintos keret összesen akár 7 ezer kismamát segíthet visszatérni a munka világába. A támogatás folyósítása az ország egész területén biztosított, a kevésbé fejlett régiókban uniós társfinanszírozás, a Közép-magyarországi Régióban pedig hazai költségvetési forrás révén. Ennek keretében a Kincstár maximum havi 40 ezer forint összeghatárig támogatást nyújt a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára vonatkozóan. Egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban.

 „A kormány folyamatosan dolgozik a 3 év alatti gyermekek napközbeni felügyeletét segítő intézményrendszer fejlesztésén, a bölcsődék és bölcsődei férőhelyek számának növelésén. A munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatás a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022 nyaráig nyújt átmeneti segítséget a magyar családoknak” – olvasható az ITM közleményében.

A támogatás a Magyar Kincstár oldalán elérhető leírás szerint igényelhető.

Megosztás