Mától leáll a nem sürgősségi betegellátás Magyarországon

Csak életveszély és tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében végzik el az ellátásokat a kórházakban és a járóbeteg-ellátó intézményekben. A 65 év feletti egészségügyi dolgozók nem találkozhatnak a betegekkel.

Az Index birtokába jutott levélben arra utasította az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamennyi betegellátó intézmény vezetőjét, hogy mától szervezzék át a tevékenységüket. 

A minisztérium a közvetlen beteg-orvos találkozásoktól védené azokat az egészségügyi dolgozókat, akik egyébként a koronavírus veszélyeztetett korcsoportjába tartoznak. Több tízezer szakemberről van szó, több mint 15 ezer orvos és 30 ezret is meghaladó szakdolgozó van ugyanis Magyarországon az állami egészségügyben, akik már betöltötték a 65. életévüket.

Mindez tehát gyakorlatilag kivitelezhetetlen feladat elé állíthat rengeteg egészségügyi intézményt, hiszen számos járóbeteg-szakrendelőben az orvosok nagyobb része 60, illetve 65 év feletti – írja az Index.

A Nagyatádi Kórházban a legutóbbi rendelkezésünkre álló adat (2018.) szerint körülbelül 250 egészségügyi szakdolgozó és mintegy 70 orvos dolgozik. Konkrét számokban kifejezve: 25 főállású orvos és mintegy 45 úgynevezett közreműködő orvos biztosítja az ellátást. Utóbbiak főleg a hiányszakmákban. Ám egyre nagyobb nehézség, hogy folyamatosan öregszik az orvoskar.

Jelenleg, pl. a szűkebb területen, a sebészeten is 50 fölött van az átlagéletkor – nyilatkozta akkor dr. Pósa István. A főigazgatót természetesen most is kerestük, hogy tájékoztathassuk a nagyatádiakat és a környéken élőket: milyen egészségügyi ellátásokra számíthatnak, milyen rend szerint működik mától a járóbeteg-ellátás, illetve hogy milyen egyéb változásokra készüljenek. Mihelyt sikerül válaszokat kapnunk, rögtön megosztjuk olvasóinkkal.

Mint ismert, a Nagyatádi Kórház a dél-somogyi térség mintegy 70 ezer lakosának az egészségügyi ellátásáért felelős.

Megosztás