Megint rengetegen veszítették el a munkájukat

Egy hónap alatt 97 ezerrel kevesebb dolgozó és 38 ezerrel több munkanélküli lett Magyarországon. Ráadásul azt még nem is jelzi a statisztika, hogy hány embert küldtek teljes állás helyett részmunkaidőre.

Újabb erős leépítési hullám érte el a hazai munkaerőpiacot: a foglalkoztatottság a májusi szintre zuhant. Januárban a munkanélküliségi mutató elérte az 5 százalékot, írja a napi.hu a KSH frissen közzétett adatai alapján. 2021 januárjában 97 ezrrel kevesebben dolgoztak, mint 2020 decemberében, és az előző év azonos időszakához képest is 55 ezerrel csökkent a munkában lévő magyarok száma. Ez részben a járvány gazdasági következményeként történt.

Ráadásul az még ki sem derül a számokból, hogy hány embert küldtek teljes állás helyett részmunkaidőre. Szakértők szerint a korlátozások további elhúzódása elkezdhet még az eddiginél is erőteljesebb hatást gyakorolni a munkaerőpiacra.

Eközben a KSH azt közölte: tavaly nettó 268 ezer 400 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete.

Az átlagkeresetek változása Magyarországon (2003-2020) A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete.
Az átlagkeresetek változása Magyarországon (2003-2020) A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete.

Megosztás