Megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetését a parlament

Ellenszavazat nélkül fogadták el a képviselők a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt ma. Ugyanakkor ezzel összefüggő átmeneti szabályokról is döntöttek.

A jogszabályban az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet szüntesse meg. Ez a kihirdetést követő napon lép hatályba. A veszélyhelyzet megszüntetéséről ennek megfelelően a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.
A rendkívüli jogrendet még március 11-én rendelték el. A kormány azonban továbbra is szükségesnek tartja több, a járvány alatt meghozott rendelkezés fenntartását és néhány átmeneti intézkedés bevezetését. Ezt 135 igen, 54 nem szavazattal és három tartózkodás mellett fogadta el a parlament. Ez alapján a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ez legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.
Meghatározták a hatósági házi karantén szabályait és lehetőséget adtak a felmentésre az alól különös méltánylást érdemlő esetekben. Döntöttek arról is, hogy a honvédség fegyverrel működhet közre a veszélyhelyzettel és az egészségügyi válsághelyzettel kapcsolatos feladatokban. A katasztrófavédelmi törvénybe beleírták, hogy veszélyhelyzetben egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.
A törvény megerősíti a veszélyhelyzet alatt bevezetett fizetési moratóriumot a hitelre, a kölcsönökre és a lízingszerződésekre december 31-ig. Év végéig továbbra is 15 ezer forintig lehet PIN-kód nélkül érintéssel fizetni, és július 1-jéig marad az ingyenes parkolás is, szeptemberig pedig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a vendéglátóhelyeknek.
Engedélyezhetik, hogy a munkáltató új munkahelyteremtő beruházás esetén 24 hónapos munkaidőkeretet alkalmazzon. Rögzítették azt is, hogy a rendezvények helyszínén való tartózkodásra a kormány továbbra is különös szabályokat állapíthat meg. A veszélyhelyzet idején lejárt okmányok pótlására lesz idő, mert azok a veszélyhelyzet megszűnését követően még 180 napig érvényesek.

Megosztás