Megvan az országos mintavétel eredménye

Az országot hónapokig megfélemlítő járványról kaptunk valós képet. A reprezentatív mintavétel alapján 2421 ember lehetett koronavírus-fertőzött május első felében, és 56,5 ezer eshetett már át a fertőzésen idehaza.

A felmérés szerint az aktív 2421 fertőzött közül 1269-en munkába jártak egy héten többször is, a fertőzésen már átesettek közül pedig 17 329-en – adta hírül az Index. A legmagasabb fertőzöttségi arány Budapesten és az észak-magyarországi régióban volt, viszont a főváros mellett a Nyugat-Dunántúlon estek át a legtöbben a fertőzésen.

A négy nagy orvosegyetem által végzett országos, reprezentatív koronavírus-szűrés során (május 1. és 16. között) vizsgált 10 474 ember között a PCR-mintavétel mindössze 3 embernél mutatott koronavírus-fertőzést, és 69 olyan ember vérében mutattak ki antitesteket, akik már átestek a fertőzésen, jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy a lakosság milyen arányban fertőződhetett meg a koronavírussal, és hányan szerezhettek védettséget. Az eredmény szerint tehát 56.439-en eshettek már át a fertőzésen májusban. A mai napig  4157 fertőzöttet azonosítottak be idehaza.

Megosztás