Mitől olyan más az egyes kávétípusok íze?

„Úgy innék egy kávét!” – amikor kimondjuk ezt a mondatot, szinte mindenki másra gondol. Van, akinek egy habos cappuccino jelenik meg lelki szemei előtt, másnak egy erős fekete, megint másnak egy tejszínhabos presszó. (X)

Ahány ember, annyiféleképpen szeretjük a kávét. De vajon mitől lesz ennyire más az íze annak, ami ugyanabból az alapanyagból készül?

Sok múlik a pörkölésen

A pörkölés az a folyamat, ami kihozza a kávészemek zamatát. Még a számunkra legjobb kávé is lehet még jobb, ha el van találva a pörkölés, de borzalmas is, ha félresikerül. Számít a nyomás, a hőmérséklet, a pörkölés ideje. Ez a folyamat komoly hozzáértést igényel, ha azt szeretnénk, hogy a kávéból tényleg kihozza a maximumot. Ezen múlik, hogy a kávé egy kissé citrusos, kesernyés, esetleg füstös ízű lesz-e. Néhány tulajdonságát kiemeli, másokat elfed.

Az elkészítés módja sem mindegy

Amikor megvesszük a kávét, még mindig sokféle végeredmény születhet, hiszen, ahogy említettük, mindenki másképp szereti fogyasztani. Van, aki nagyon édesen, sok tejjel, hígan issza, mások kifejezetten a kávé zamatát szeretnék kiélvezni, minden ízesítés nélkül – vagy csak nagyon minimális ízesítéssel.

Nem csak az számít azonban, hogy mennyi méz, cukor, tej vagy éppen tejszín kerül a kávéba. Az elkészítés módja ugyanígy nem mindegy. Egy finom french press kávé például nem igazán hasonlít egy méregerős feketére, de még a hosszúkávéra sem. Teljesen egyedi az íze, leginkább a lefőzött kávéra hajaz.

Milyen a víz hőmérséklete?

Gondoltad volna, hogy az sem mindegy, hány fokos vízzel készíted a kávét? Pedig nagyon sokat számít! A más említett french press kávé esetében 85 és 95 Celsius fok közötti hőmérsékletet szoktak alkalmazni, de természetesen el lehet ettől is térni.

Aztán ott van még a kávé és a víz aránya. Minél több őrölt kávé kerül a csészébe, annál erősebb italt fogunk kapni, és minél több a víz annál gyengébbet, hígabbat. Érdemes minél többet kísérletezni, hogy megtaláljuk a kedvenc kávénkat, hiszen ha leragadunk egy-egy fajtánál, könnyen lehet, hogy a legjobbat hagyjuk ki!

(Szponzorált tartalom)

A fotó forrása: yanishevska / Shutterstock.com
A fotó forrása: yanishevska / Shutterstock.com

Megosztás