Munkahely nélkül gyorsan összeomlik a háztartások zöme

A magyar háztartások 91%-a fél évnél tovább nem bírná törleszteni a hiteleit, ha a benne élők elveszítenék a munkájukat. Minden ötödik háztartás pedig egy hónapig sem húzná – ez derült ki az MNB jelentéséből.

Most felmérték, mekkora baj, ha valaki munkahely nélkül marad. A Magyar Nemzeti Bank az idei felmérésében azt térképezte fel: mennyire sérülékenyek a hazai háztartások az eladósodottság szempontjából. A vizsgálatból kiderült: a kockázatok koncentráltan jelentkeznek egy-egy társadalmi csoport esetében. A hitellel rendelkező háztartásoknak legalább a hatoda sérülékenynek mondható eszerint. Esetükben kevesebb a havi bevétel, mint amennyibe a megélhetés és a hitelek törlesztése kerül. Ezen a pénzügyileg sérülékenyként bemutatott 15 százalékos arányon túl azonosítható egy 12 százalék nagyságú szegmens, amely még éppen nem sérülékeny, de nem kielégítő a pénzügyi tudatossága. Mindazonáltal a sérülékenységi küszöb körüli átmeneti halmaznak ez a csoport több mint a fele, tehát a pénzügyi tudatosság növelése a háztartások jelentős hányadát mozdíthatja el a sérülékenységhez közeli zónából.

Ugyanakkor a háztartások 43%-a az elmúlt egy évben képes volt megtakarítani is. Saját bevallás alapján azonban a megkérdezett
háztartások 22 százaléka 1 hónapig sem lenne képes folytatni a hiteltörlesztést életszínvonalbeli változás nélkül, amennyiben valamennyi kereső elveszítené a munkáját. További mintegy 91% fél évnél tovább nem bírná.  

Megosztás