Napi 10 milliárddal nő az államadósság

Újabb, most 755 milliárd forintos spórolást jelentett be a kormány, beruházásokat halaszt el, így tehermentesíti a jövő évi költségvetést. A költségvetés adóssága felel a teljes államadósság mintegy 97 százalékáért.

755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésével valósul meg 2022-ben a tervezettnél alacsonyabb hiánycél – jelentette be tegnap esti közleményében a  Pénzügyminisztérium. Tehát tehermentesítik a jövő évi költségvetést, de hogy ez a lépés konkrétan milyen projekteket érint, még mindig nem tudni – írta a Portfolio.

Az viszont igen, hogy a pénzügyi tartalékképzés összefügg a választás előtti Nagy Év Végi Osztogatással: így jut pénz a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre.

A mai Magyar Közlönyből viszont kiderül, honnan vonják el a forrásokat: egyebek között a Gazdaságújraindítási Alapból, Paks II-től, a beruházás-ösztönzésből, a turizmus- és az egészségfejlesztéstől, valamint az önkormányzatoktól – a részleteket a napi.hu közli.

Egy hete szinte szóról szóra ezzel megegyező közleményt adott ki Varga Mihály tárcája: abban arról volt szó, hogy idén 350 milliárd forint értékben halasztanak el beruházásokat.

Eközben a Népszava azt elemezte, hogy az év első tíz hónapjában 3163 milliárd forinttal nőtt a költségvetés adóssága, ez napi 10,4 milliárdos növekedés.

Az államadósság 2020 végén éppúgy a GDP 80 százalékán állt, mint 2010-ben, az államháztartás hiánya pedig jócskán meghaladta a tíz évvel korábbit. Az infláció tavaly 3,4 százalék volt, de az idei őszi hónapokban hét százalékra gyorsult. A forint pedig csaknem 40 százalékkal gyengébb, mint amikor a Bajnai-kormány elköszönt – vonta meg a NER gazdaságpolitikájának 10 éves mérlegét a hvg.hu.

Megosztás