Negatív teszt lehet a feltétele a fogászati vizsgálatoknak

Bár újraindul az egészségügy több területe, ám a vizsgálatokat szigorú feltételekhez köthetik. Kötelező lesz az időpontkérés és a lázmérés a háziorvosi vizsgálat előtt, a fogászatoknál pedig negatív COVID teszet kérnek.

Hétfőtől elvileg újraindul az egészségügyi ellátás több olyan szolgáltatása is, mely eddig szünetelt a kihirdetett veszélyhelyzetben. Tegnap adtunk arról tudósítást, hogy a fogászati ellátásokat is újra igénybe lehet venni. Egész pontosan az alábbi, korábban bekorlátozott szolgáltatások igényelhetők az új szabályok szerint: 

  • A háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is (pl. szájsebészet)
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások, továbbá
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Mint kiderült, ezeken a trületeken is csak bizonyos feltételek mellett fogadhatnak újra betegeket. Ennek részleteiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma levelet küldött az intézményvezetőknek. A fogászati beavatkozásoknál például:

A járóbeteg szakellátásban sorra kerülő SARS-CoV-2 vírus átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő elektív beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése és a magas kockázatú beavatkozásokra csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor.

Magas kockázatú beavatkozások COVID-átvitel szempontjából sok más között:

  • Arc, állcsont és szájsebészet – általánosságban minden szájsebészeti beavatkozás
  • Fog- és szájbetegségek – aeroszol-képződéssel járó beavatkozások (pl. turbina, mikromotor, forgóeszköz, ultrahangos eszközök használata)”

Vagyis a fogászati ellátást elvileg csak egy negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet igénybe venni. Ennek a kivitelezéséről, hogy ezt kinek kell igényelnie, és vajon az állam támogatja-e vagy a páciensnek kell érte fizetnie, még nincsenek információink.

Továbbá a háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg előzetesen telefonon időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépésekor megmérjék a testhőmérsékletét. A rendelőkben folyamatos fertőtlenítést kell végezni, a pácienseknek kötelezően kell tartaniuk a másfél méteres távolságot, a dolgozók számára pedig biztosítani kell vírusölő hatású fertőtlenítőszert és védőeszközöket. A betegek előjegyzését úgy kell ütemezni, hogy óránként maximum 4 páciens legyen megvizsgálva. 

 

 

Megosztás