Néhány nyugdíjas már havi 2 millió forintnál is többet kap

Miközben 21 ezer magyar ember nyugdíja még az 50 ezer forintot sem éri el havonta. Legalább hetvenszeres a különbség a legkisebb és legnagyobb magyar nyugdíj között.

Ezek a megdöbbentő tények a Népszava közérdekű adatigénylése nyomán derültek ki a Magyar Államkincstár nyilvántartásából.

A Népszava szerint először 2016-ban bukkant fel egy olyan szerencsés, aki 2 milliós havi járadékra jogosult, ma már 9 ember kap Magyarországon 2 millió forint fölötti álomnyugdíjat. Információképpen: 2014-ben még csak 870 ezer forint volt a legmagasabb kifizetés. Az 1 millió fölötti, de 2 millió alatti nyugdíjasok elit klubjába 2016-ban még csak öten, egy évvel később már hatan tartoztak, ma pedig már 23 főre bővült a létszámuk.

A politikusok mindig átlagnyugdíjról beszélnek, de ez nem ad valós képet arról, hogy mekkora összegből él a magyar nyugdíjasok többsége – figyelmeztet Karácsony Mihály a Népszavában. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője ezért kikérte a Magyar Államkincstártól a medián értéket. Ez azt mutatja meg, mekkora a nyugdíjas sokaság középső tagjának folyósított összeg. Így derült ki, hogy a medián nyugdíj 2018 januárjában 117 505 forint volt, míg az átlag 128 400. A Policy Agenda számolta ki, hogy tavaly a medián bér 242 ezer forintra jött ki, a különbség tehát több mint kétszeres.

 

Megosztás