Nem több, hanem termelékenyebb munkára lenne szükség

Már így is körülbelül negyedével többet dolgoznak a magyarok, mint általában a nyugat-európaiak, csakhogy a munkánk mégis kevesebbet ér az övékénél. Az ok: sokkal szervezettebb a gazdaságuk.

Németországban, Dániában és Hollandiában átlagosan 20-30 százalékkal dolgoznak kevesebbet az emberek, a munkájuk mégis többet ér a miénknél – áll az mfor.hu elemzésében. A gazdasági hírportál a Munka Törvénykönyvének legutóbbi módosítását vette górcső alá. A kormány tüntetéshullámot elindító változtatásának alapgondolata a következő: akkor fognak többet keresni az emberek, ha többet is dolgoznak, ezért van szükség a túlóratörvényre.

Az európai összehasonlítás azonban éppen fordított összefüggést mutat, amint azt a fenti példa is szemlélteti. Az okokat vizsgálva kiderül: a kevesebb munka úgy lehet értékesebb a piacon, hogyha termelékenyebb a gazdaság, azaz egységnyi idő alatt több értéket állít elő. Ehhez egyrészt több tőkét kell befektetni, másrészt javítani kell a munka hatékonyságát. Ez utóbbit sok tényező befolyásolja: pl. a munkaerő minősége, a cégvezetés módszerei és a gazdasági intézmények működése.

Röviden elemezve a hazai helyzetet: a tőkebeáramlás adott az EU-nak köszönhetően (a GDP 6-9 százaléka!), ezeknek a milliárdoknak a felhasználása viszont se nem hatékony, se nem segíti a versenyképességet. Az elemzés rámutat: jelenleg a magyar gazdaságban számos helyen – jelentős részben éppen a kormány beavatkozásai, a gazdasági intézményrendszer tragikus állapota és a mindent átszövő korrupció miatt – gyakorlatilag nem működik a piaci verseny.

A hatékonyabb gazdaságszervezéshez címszavakban a következők kellenének: beruházás a munkaerőbe (minőségi oktatás, felnőttképzés, egészségügy és szociális ellátórendszer), jól működő, pártatlan intézményrendszer, jogszerűen és célzottan beavatkozó állam.

Ám ha eleve túldolgoztatott embereket akarunk még többet dolgoztatni az alacsony hozzáadott értéket termelő, betanított munkára épülő és javarészt külföldi tulajdonban lévő összeszerelő üzemekben, az okosnak biztosan nem nevezhető irány – összegzi az mfor.hu.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

 

Megosztás