Oltás propagandával és vakcinával

Az ellenzékiek körében több az oltáspárti egy friss felmérés szerint. Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada nem gondolja az ellenzéket oltásellenesnek, még a fideszesek harmada sem.

Ha választhatnának, a legtöbben Pfizerrel oltatnák be magukat, a jobboldali szavazók pedig szkeptikusabbak az oltások elfogadását illetően, mint a baloldaliak – a többi között ez derült ki a Publicus Intézet Népszava felkérésére készített felméréséből.

Arra a kérdésre, hogy ha választhatna az oltóanyagok közül, beoltatná-e magát koronavírus ellen, a Fidesz-KDNP-vel rokonszenvezők 51 százaléka válaszolt „inkább igennel”, míg a szocialistákhoz kötődők 84 százaléka felelte ugyanezt, de a kormánypárti szavazóknál magasabb volt az oltási hajlandóság aránya a jobbikosok, a DK-sok és a Momentumosok körében is.

A vakcinák közül a legtöbben a Pfizer mellé tennék le a garast (76 százalék), ezt a Moderna követi (56 százalék), majd a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V (49-49 százalék), az AstraZeneca elfogadottsága most a legalacsonyabb (45%).

Az oltási hajlandóság terén nincs kiugróan nagy különbség a Budapesten, valamely megyeszékhelyen, más városban, vagy községben élők között.

A felmérés adatai szerint nem igazolható a kormánypárt által sulykolt állítás, miszerint az ellenzék oltásellenes lenne.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás