Orbán: aki nem kéri az éppen elérhető vakcinát, a sor végére megy

Az emberek csak az oltóponton szembesülnek vele, hogy milyen típusú koronavírus elleni vakcinát tudnak adni nekik éppen – erről Orbán Viktor beszélt egy tegnapi sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök által elmondottakról az Euronews számolt be. Eszerint Orbán Viktor szó szerint így fogalmazott:

„Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk.”

Ezek szerint, ha majd sorra kerülünk, az értesítésben nem fog szerepelni, hogy milyen oltóanyagra számíthatunk a beadáskor. Ez pedig hamarosan jelentőséggel bír, hiszen a kormány szerint elkezdik használni a kínai és az orosz vakcinát. Ezekkel szemben viszont igencsak nagy a bizalmatlanság. Ha csak a helyszínen derül ki, éppen milyen áll rendelkezésre, félő, hogy az amúgy sem túl nagy oltási hajlandóság tovább csökken idehaza.

Orbán Viktor egyébként nem tart ettől, mint mondta, nagyon szabálykövetőek a magyarok. Szerinte ebben nagy szerepe van a nemzeti konzultációknak. Most ismét szerveznek ilyet: hamarosan arról kérdezik majd meg az embereket, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre.

Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) kezet fog közös sajtótájékoztatójuk előtt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én. Fotó: MTI
Orbán Viktor magyar (j) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b) kezet fog közös sajtótájékoztatójuk előtt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. február 5-én. Fotó: MTI

Megosztás